Advertentie

Kleine belegger lust geen Belgisch papier meer

©RV DOC

De overheid haalde met de jongste staatsbon 13,7 miljoen euro op. Dat is iets beter dan gevreesd, maar in het huidige tempo zal de staatsbon slechts 0,2 procent van de Belgische schuldfinanciering dekken.

Het zag er lang naar uit dat de opbrengst onder het vorige dieptepunt van 9,3 miljoen euro zou zakken. De coupons van de nieuwe staatsbons zijn immers lager dan ooit. De schatkist biedt een brutocoupon van amper 0,6 procent op vijf jaar en 1,4 procent op acht jaar.

De uitgifte nam een slechte start, want de eerste dag van de inschrijvingsperiode tekende geen enkele belegger in op de vijfjarige staatsbon. Maar de inschrijvingen versnelden geleidelijk en dankzij een eindspurtje kwam de teller nog op 13,7 miljoen euro. De vijfjarige staatsbon haalde 6 miljoen euro op en de achtjarige 7,7 miljoen euro. Ter vergelijking: de opgehaalde 13,7 miljoen euro is 0,04 procent van de 33,5 miljard die de schatkist die jaar moet zien op te halen.

 

De opbrengst is wel iets lager dan de vorige keer. In maart haalde de schatkist 15,7 miljoen euro op. Het Agentschap van de Schuld wil in 2014 via vier uitgiftes 500 miljoen euro ophalen. Het staat nu al vast dat zij dat bedrag niet zal halen, tenzij de rente fors zou stijgen. De volgende uitgiftes zijn gepland voor september en december. Inhet huidige tempo zou de teller op 60 miljoen komen, 0,2 procent van de financieringsbehoefte. 

De geringe populariteit van de staatsbons vormt geen probleem voor de schatkist. Institutionele beleggers als banken en verzekeraars blijven voor grote bedragen Belgische staatsobligaties kopen.

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud