Advertentie
opmerkelijk

Klokkenluider Deutsche Bank casht 200 miljoen dollar

©REUTERS

De tip van de bankier leidde tot miljardenboetes voor de manipulatie van het invloedrijkste rentetarief ter wereld.

Bijna 200 miljoen dollar of 170 miljoen euro. Dat is het recordbedrag dat de Amerikaanse financiële waakhond CFTC luidens een persbericht aan een klokkenluider uitkeert.

Het persbericht rept niet over het dossier waar de tip tot een doorbraak leidde, maar de zakenkrant The Wall Street Journal (WSJ) schrijft dat de klokkenluider een boekje opendeed over de manipulatie van de Libor-rente in de marktenzaal van Deutsche Bank.

Libor is veruit het belangrijkste rentetarief ter wereld, dat direct en indirect de basis vormt voor talloze bedrijfsleningen en woonkredieten. Deutsche Bank zelf schikte in 2015 voor 2,3 miljard euro in het schandaal, toezichthouders in de Verenigde Staten, de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk deelden in totaal voor 9 miljard dollar boetes uit.

De informatie die de klokkenluider verstrekte, kan je bijzonder moeilijk opsporen als je niet precies weet waar je in een grote financiële instelling moet beginnen te zoeken.
David Kovel
Advocaat van klokkenluider

Pikant detail: oorspronkelijk deed de CFTC luidens de WSJ de tip af als irrelevant. Pas nadat de klokkenluider een aanvraag tot heroverweging had ingediend, ging de waakhond overstag.

'De informatie die de klokkenluider verstrekte, kan je bijzonder moeilijk opsporen als je niet precies weet waar je in een grote financiële instelling moet beginnen te zoeken', zegt David Kovel, vennoot bij Kirby McInerney, het advocatenkantoor dat de - anonieme - tipgever vertegenwoordigt.

De uitkering was tot eerder dit jaar geen sinecure. Het in 2014 opgestarte klokkenluidersprogramma van de CFTC kampte met een geldtekort. Dat werd pas verholpen toen het Congres in een zeldzame actie over de partijgrenzen heen in juni extra financiering goedkeurde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud