‘Koop defensieve aandelen zoals Nestlé'

Hoofdeconoom Guy Wager van Banque de Luxembourg. ©Emy Elleboog

‘Het is tijd om terug te keren naar de Europese en Aziatische aandelenmarkten.’ Dat zei Banque de Luxembourg-hoofdeconoom Guy Wagner bij zijn doortocht in Brussel dinsdag.

De aandelenmarkten staan niet aan de vooravond van een berenmarkt, concludeerde Guy Wagner, hoofdeconoom van Banque de Luxembourg, tijdens een conferentie in Brussel. Wel vindt hij dat aandelen tegen een fikse waardering noteren. ‘Maar een hoge waardering leidt niet tot een berenmarkt’, zegt Wagner. Bij een berenmarkt vallen de beurzen minstens 20 procent terug tegenover de piek.

Wagner erkent dat de Amerikaanse beurzen dit jaar onverwacht de kop trekken, onder impuls van de grote techaandelen en met de hulp van de belastinghervorming. De Europese en groeimarktenbeurzen noteren daarentegen op verlies. Volgens Wagner is het een goed moment om terug te keren naar de Europese en Aziatische markten.

Hij zoekt defensieve en kwaliteitsaandelen. ‘Ik zie in die hoek meer opportuniteiten dan bij de cyclische aandelen.’ Hij ontloopt telecom-, nuts- en bankenaandelen wegens ‘te weinig kwaliteit’.

‘Het is cruciaal je te richten op kwaliteitsbedrijven, met bijvoorbeeld weinig schulden’, zegt Wagner, die als voorbeeld grote consumentenbedrijven als Unilever, Nestlé en de luxegroep LVMH noemt, maar ook farma, industrie en technologie. ‘Terwijl we positieve beursprestaties zagen bij de technologie- en industrieaandelen, zijn farmagroepen en consumentenbedrijven duidelijk achtergebleven.’

China heeft het spel niet correct gespeeld.
guy wagner
hoofdeconoom banque de luxembourg

Wagner kwam ook even terug op de handelsspanningen tussen de VS en China. ‘Die creëren onrust op de beurzen. China heeft het spel niet correct gespeeld. Toen het in 2001 tot de Wereldhandelsorganisatie (WHO) toetrad, profiteerde het van heel gunstige voorwaarden.’

Wagner geeft toe dat protectionisme een risico vormt voor de beurzen, net zoals inflatie een groot risico is voor obligatiehouders. ‘Als de inflatie eindelijk terugkeert, zullen aanpassingen gebeuren op de beurzen en nieuwe leiders opstaan. Maar vooral op de obligatiemarkt zal de impact desastreus zijn: een forse hogere rente doet de obligatiekoersen kelderen.’

Guy Wagner is behalve hoofdeconoom ook beheerder van het flexibele gemengde fonds BL-Global Flexible  . Het fonds staat sinds begin dit jaar op een verlies van 2,7 procent. Op vijf jaar bedraagt het jaarrendement 5,4 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud