Advertentie

Koopadvies KBC geeft Bel20 boost

©BELGA

De opluchting over de Duitse verkiezingsuitslag zette de beurzen van bij de opening op winst. Een hoger koersdoel en een koopadvies gaven KBC een zetje. Ekopak paart een omzetdaling aan een hogere bedrijfswinst.

De Europese beurzen trokken van bij de opening hoger. In Duitsland zijn de sociaaldemocraten de grote winnaars van de verkiezingen, maar de kans dat een linkse regering aantreedt, is klein. Dat veroorzaakt opluchting onder beleggers.

In de loop van de namiddag ging een belangrijk deel van de Europese beurswinsten verloren. Bij de slotbel was er nog een winstje van 0,2 procent voor de Euro Stoxx50. De zorgen over China zijn niet verdwenen. Het lot van de vastgoedreus Evergrande blijft onzeker en in het land is een elektriciteitscrisis uitgebroken. Fabrieken moeten de productie verminderen en gezinnen vallen hier en daar zonder stroom. Dat doet de vrees voor een groeivertraging toenemen.

Euronext Brussel presteerde duidelijk superieur met 0,9 procent winst (tot 4.177 punten) voor de Bel20 . De stuwkrachten waren vooral KBC en Ageas . Die laatste herstelt van een moeilijke zomer. De koers stond sinds juni onder druk omdat beleggers tobden over de impact van de strengere regelgeving en de slechte beurzen in China op de rendabiliteit van Ageas’ joint venture in de volksrepubliek. Ageas won 1,9 procent tot 40,69 euro.

Tsjechische rente en Ierland

De topper in de index was KBC Groep (76,48 euro, +4,9%). Het beurshuis Kepler Cheuvreux heeft zijn winstverwachtingen voor de bank-verzekeraar voor de komende twee jaar verhoogd. Voor 2022 stijgt de verwachting voor de winst per aandeel (wpa) met 13 procent, voor 2023 met 22 procent. De verhoging stoelt op hogere nettorente-inkomsten, hogere commissie-inkomsten en lagere risicokosten. Lees: minder probleemleningen na de verkoop van de Ierse activiteiten en dus lagere kosten daarvoor.

De analist verwacht dat de Tsjechische nationale bank de rente blijft verhogen wegens de sterke wereldeconomie en de hoge inflatie. Hij verwacht eind deze maand een nieuwe verhoging met 50 basispunten en ziet nog meer verhogingen in de komende maanden. KBC is een belangrijke speler op de Tsjechische bankenmarkt.

Hij denkt voorts dat KBC in februari een aandeleninkoopprogramma van 0,9 miljard euro zal lanceren. Ook de verkoop van de Ierse activiteiten ziet hij als een positieve katalysator voor het aandeel. De kapitaalratio zal erdoor stijgen met circa 70 basispunten, schat hij, wat een nieuw rondje eigen aandelen inkopen in 2023 mogelijk maakt.

Maliestraat

De sociale onrust in de garages van D’Ieteren leidt tot een drastische ingreep: twee van de vier Brusselse dealers worden gesloten. Daaronder ook de werkplaats in het hoofdkwartier van de holding aan de Maliestraat in Elsene. Volgens D’Ieteren is de sluiting een rechtstreeks gevolg van het afwijzen van een bezuinigingsplan door het personeel. De twee dealers die dichtgaan, waren structureel verlieslatend. 103 banen gaan verloren.

Het aandeel van D'Ieteren ging in de loop van de dag nog bijna 1 procent hoger, maar bij de slotbel was er een verlies van 0,2 procent tot 135,5 euro.

WaaS

De halfjaarresultaten van Ekopak - de eerste sinds de beursgang eind maart - waren een ‘mixed bag’. De omzet daalde met 16,1 procent, maar de brutobedrijfswinst (ebitda) schoot 84 procent hoger. Die merkwaardige combinatie heeft alles te maken met ‘water as a service’ (WaaS), het innovatieve businessmodel van het waterzuiveringsbedrijf. In het eerste halfjaar groeide de omzet uit WaaS met een kwart ten nadele van de niet-WaaS-omzet. WaaS levert echter veel hogere marges op, wat de sterk verbeterde rendabiliteit verklaart.

KBC Securities-analist Olivier Vandewoude is positief: ‘De halfjaarresultaten kunnen op het eerste gezicht wat ontgoochelend lijken, maar de onderliggende dynamiek is zeker positief. We juichen de snellere transitie naar WaaS toe en zijn onder de indruk van de aanhoudend sterke prestatie qua ebitda-marge.’ Hij handhaaft zijn ‘bijkopen’-advies en koersdoel van 18,50 euro.

Analist Jan Richard van Berenberg is onder de indruk van de snelheid waarmee nieuwe WaaS-contracten worden getekend en operationeel worden. Hij heeft voor Ekopak een koopadvies en een koersdoel van 19,70 euro. Het aandeel Ekopak ging 1,6 procent hoger tot 17,52 euro.

Een positieve reactie was er ook op de halfjaarcijfers van Fountain . De Waalse aanbieder van warmedrankenservice aan kmo’s legde over het eerste halfjaar een hoopgevend rapport voor. De omzet steeg met 14,1 procent tegenover de moeilijke eerste jaarhelft van 2020, onder meer dankzij het aantrekken van nieuwe klanten. De omzet blijft wel bijna 20 procent lager dan in 2019, wat Fountain aan het vele telewerken wijt. Extra uitgaven duwen het bedrijf echter voor 1,1 miljoen euro in het rood. Fountain won 1,2 procent tot 0,85 euro.

Blikvanger

Maandag

De Europese beurzen gingen overwegend hoger. De kans op een linkse regering in Duitsland is klein. De stijging van de lange rente veroorzaakt wel zenuwachtigheid bij beleggers in groeiaandelen. Dat speelde bijvoorbeeld de AEX-index (-0,4%) in Nederland parten. De Bel20 presteerde superieur in Europa, met dank aan een glansprestatie van zwaargewicht KBC.

Dinsdag

De leverancier aan de chipsector, ASM International, houdt een analistendag. In de Renaissance Koepelkerk geeft het management een update over de strategie, de groeikansen op lange termijn en de innovatie. Uiteraard mogen ook duurzame initiatieven niet ontbreken. Het event is vanaf 14 uur digitaal te volgen via de website van ASMI. Registratie op voorhand is verplicht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud