Advertentie

Koperprijs spurt naar record

Met zijn vele industriële toepassingen krijgt koper op de grondstoffenmarkt de bijnaam 'Dr Copper', als barometer van de wereldeconomie. ©REUTERS

Nu de wereldeconomie in een rotvaart herstelt, scherpt de grondstoffenhausse de vrees voor oplopende inflatie aan.

Op de grondstoffenmarkten tikte de prijs voor koper vrijdag 10.200 dollar per ton aan, een record. Het vorige record dateerde nog van begin 2011 (zie grafiek).

Een belangrijke factor is de vergroening van de economie. In onder meer windmolenparken en elektrische auto's zit een pak koper(draad) verwerkt. Het aanbod kan niet volgen, omdat almaar zwaardere investeringen nodig zijn om het rode metaal op te graven.

In een gesprek met de Britse zakenkrant Financial Times zegt Ivan Glasenberg, de topman van de grondstoffenhandelaar Glencore, dat de koperprijs naar 15.000 dollar per ton moet om vraag en aanbod in evenwicht te brengen.

Vooral de snelheid van de klim verbaast, met een stijging van meer dan 30 procent sinds het jaarbegin. Echt verrassend is dat niet: koper staat bij grondstoffenhandelaars te boek als 'Dr Copper', omdat het rode metaal met zijn vele industriële toepassingen - onder meer in de bouw-, de energie- en de autosector - als een soort barometer van de wereldeconomie geldt.

En die wereld is aan het boomen. De zakenbank JPMorgan voorspelt dat de wereldeconomie dit jaar onder aanvoering van China en de Verenigde Staten 6,5 procent herstelt, na de pandemische krimp van 3,6 procent in 2020. De Amerikaanse economie zit dankzij de snelle uitrol van de vaccinatie en de enorme stimulus van president Joe Biden al bijna op precovidpeil.

Dat sterke herstel vertaalt zich in een grote vraag naar allerhande grondstoffen, van ijzererts over basischemie tot hout. 'We zien de kosten van vrijwel alle grondstoffen stijgen, inclusief energie en CO2', zei Solvay-CEO Ilham Kadri deze week. Ze raamt voor 2021 een extra grondstoffenfactuur op 150 à 200 miljoen euro.

Kadri zegt die forse factuur zo veel mogelijk te zullen doorrekenen. Hetzelfde was eerder al te horen bij onder meer Agfa-Gevaert, dat de hogere factuur voor grondstoffen, verpakking en vracht in de verkoopprijs van offsetplaten doorrekent, en Recticel, dat over 'prijsverhogingen tegen een historisch hoog tempo' spreekt.

Die tekenen van inflatie doen centraal bankiers (zeer) schoorvoetend hun extreme soepelegeldbeleid in vraag stellen. De Bank of England temperde gisteren als eerste westerse centrale bank haar bulkinkopen van schuldpapier, de Noorse centrale bank liet weten dat de rente later dit jaar omhoog gaat.

In de eurozone loopt het absoluut nog zo'n vaart niet, vooral nu er in Duitsland met opvallend 'softe' vakbonden nog geen signalen zijn van een loon-prijssignaal. Toch gaf Luis de Guindos, de vicevoorzitter van de Europese Centrale Bank, deze week al een schot(je) voor de boeg. 'Zodra de pandemie voorbij is en de economie normaliseert, moet het monetair beleid logischerwijs volgen', klonk het in gesprek met het Italiaanse dagblad La Repubblica.

Ook in de Verenigde Staten zeggen centraal bankiers dat de inflatie gerust een tijdje mag 'overshooten' voor ze op de rem gaan staan, maar intussen groeit op Wall Street de nervositeit. Een op zich logische uitspraak van minister van Financiën Janet Yellen ('de rente zal misschien iets moeten stijgen om te vermijden dat de economie oververhit') veroorzaakte zo'n ophef, dat de minister even later haar quote moest 'verduidelijken'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud