'Krasse knarren' zetten UCB op stevige winst

©BELGA

Nu de 'oudjes' als het reumamiddel Cimzia beter dan verwacht presteren, grossiert UCB in koopadviezen.

Op een vlakke Europese beurshandel kan de Brusselse beursgraadmeter Bel20  zich onderscheiden met een kleine winst. Dit vooral dankzij UCB , dat in de ochtendhandel dik 3 procent hoger koerst en voor het eerst sinds september 2018 de neus boven 80 euro steekt. 

Vrijdagavond nabeurs verhoogde de biofarmaciegroep de omzet- en winstprognoses voor 2019, vooral met dank aan de sterke verkopen van sterkhouder en reumamiddel Cimzia. Aandeelhouders van de biofarmaciegroep hadden al een stevig voorschot genomen op de boodschap: het aandeel was de voorbije beursweek al met dik 9 procent gestegen, dankzij koopadviezen van beurshuizen JPMorgan en Jefferies. 

Jefferies verhoogde vorige week na een 'deep dive' in de productenpijplijn van UCB   al het koersdoel voor de biofarmaciegroep tot 95 euro en analist Peter Welford toont zich maandag logischerwijs tevreden over de hogere winstprognose voor 2019. 'De beter dan verwachte resultaten tonen aan dat de oudjes van UCB zoals Cimzia en Vimpat nog altijd kunnen groeien, groei die volgens ons door nieuwe lanceringen de komende jaren bewaard kan blijven'. 

Barclays zet in een reactie het advies voor UCB op 'kopen', Deutsche Bank herhaalt zijn stevig koersdoel van 100 euro. 

Cimzia is voor UCB cruciaal bij de continue 'estafetteloop' die het runnen van een biofarmaciebedrijf is. In 2017 zag het er even beroerd uit, toen beleggers na tegenvallende onderzoeksresultaten voor het osteoporosemiddel Evenity de verwachte piekverkopen van dat middel zwaar terugschroefden. Maar intussen blijkt Cimzia goed stand te houden, ondanks concurrentie sinds eind 2018 van 'biosimilars' van reumamiddel Humira van AbbVie, het best verkochte geneesmiddel aller tijden.

En ook over de 'aflossing van de wacht' kon CEO Jean-Christophe Tellier de voorbije twee jaar de onrust sussen: vooral de bemoedigende onderzoeksresultaten van rozanolixizumab - een potentieel middel voor onder meer de behandeling van de spierziekte myasthenia gravis (zie ook: Argenx) - en bimekizumab, het potentieel middel tegen ochtendstijfheid. Zelfs Evenity zit weer op koers, na een geslaagde tweede zit in Washington

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud