Kritiek Trump op OPEC doet olieprijs terugvallen

Donald Trump. ©AFP

De olieprijs is gisteren gedaald omdat de Amerikaanse president Donald Trump de OPEC ervan beschuldigt voor kunstmatig hoge olieprijzen te zorgen.

‘Het lijkt erop dat de OPEC er weer mee bezig is’, tweette Trump. ‘Met recordhoeveelheden olie, inclusief volgeladen schepen op zee, zijn de olieprijzen artificieel zeer hoog. Dat is niet goed en wij zullen dat niet aanvaarden.’

Trump reageerde op de flinke stijging van de olieprijs in de voorbije weken. De prijs van Brent-olie steeg donderdag even naar 74,75 dollar per vat, het hoogste peil sinds november 2014. De tweet van Trump deed de olieprijs terugvallen. Brent-olie noteerde gisteren om 18 uur op 73,7 dollar.

De olieministers van Saoedi-Arabië, Rusland en de Verenigde Arabische Emiraten noemden de kritiek van Trump onterecht. Ze zeiden na een vergadering in de Saoedische stad Jeddah dat er geen artificiële prijzen bestaan.

Olie werd de jongste weken duurder door een combinatie van factoren. De productiebeperking van de OPEC, Rusland en hun bondgenoten heeft de olievoorraden in de VS en andere landen sterk doen dalen.

Iran

Ook geopolitieke factoren ondersteunen de olieprijs. Trump overweegt om tegen 12 mei de sancties tegen Iran gedeeltelijk te hervatten. Zo’n beslissing kan het olie-aanbod uit Iran met bijna een half miljoen vaten per dag doen dalen.

De Saoedische olieminister Khalid Al-Falih zei dat de olieprijs nog kan stijgen. Het persbureau Reuters meldde donderdag dat de Saoedi’s de olieprijs willen zien stijgen naar 80 of zelfs 100 dollar.

Al-Falih beklemtoonde dat de OPEC en haar bondgenoten hun doelstelling nog lang niet hebben bereikt en dat de voorraden moeten blijven dalen. De OPEC en Rusland willen de olievoorraden in de rijke landen verminderen tot het gemiddelde niveau van de jongste vijf jaar. Donderdag zeiden OPEC-bronnen dat die doelstelling in zicht is.

De productiebeperking duurt tot eind 2018. De OPEC en Rusland vergaderen in juni over een verlenging van de beperking.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud