Lage inflatie draait ECB duimschroeven aan

ECB-voorzitter Mario Draghi ©Bloomberg

De inflatie in de eurozone viel in mei terug naar 0,5 procent. De Europese Centrale Bank mist zo steeds spectaculairder haar eigen inflatiedoelstelling en staat onder grote druk om donderdag 'iets' te doen.

Een inflatie van 'minder dan, maar dicht bij' 2 procent. Dat is enige doelstelling van de Europese Centrale Bank (ECB). En die rateert Frankfurt steeds nadrukkelijker. Na een kleine opleving in april viel de inflatie in mei volgens de cijferaars van Eurostat weer terug van 0,7 naar 0,5 procent.

Op het eerste gezicht kan het vreemd lijken. Waarom moeten Europese centraal bankiers zich zorgen maken over het feit dat het leven niet meer duurder wordt? Ten eerste omdat een beetje inflatie een soort smeersel voor de economie is. Consumenten worden zo geprikkeld om hun geld niet onder een matras te stoppen, maar te spenderen of in 'productievere' beleggingen te investeren.

Maar ten tweede - en dat is voor voorzitter Mario Draghi naar eigen zeggen de belangrijkste reden - heeft de eurozone nu meer dan ooit een scheut inflatie nodig om de crisis te helpen verteren. Inflatie helpt relatief geruis- en pijnloos de nog altijd enorme reële schuldenberg die vooral de overheden torsen af te toppen. En inflatie helpt ook de noodzakelijke 'interne devaluatie' die crisislanden als Portugal en Spanje moeten doorvoeren om tegenover Duitsland weer concurrentieel te worden, minder pijnlijk te maken.

Nul

Bijgevolg betonneert het lage inflatiecijfer voor mei bij economen de verwachting dat de ECB donderdag in actie schiet. De basisrente gaat wellicht van 0,25 naar 0,10 procent en sluipt dus nog wat dichter bij de absolute nul. Maar vooral: de depositorente wordt zo goed als zeker negatief. Dat wil zeggen dat banken voortaan de ECB geld moeten betalen om hun geld in Frankfurt te 'mogen' parkeren.

Voor de de spaarrente zal een negatieve depositorente geen onmiddellijke gevolgen hebben. De rente op spaarboekjes kan niet negatief zijn, omdat elke spaarder desnoods nog altijd zijn matras als alternatief heeft. Wel is duidelijk dat de spaarrente nog jaren laag zal blijven. Zo verwacht het beurshuis JPMorgan dat de ECB ten vroegste in 2018 een eerste renteverhoging doorvoert.

Behalve een verlaging van de rente zal de ECB wellicht ook maatregelen aankondigen om de kredietverlening aan kleine en middelgrote ondernemingen te stimuleren. De daling van de kredietverstrekking aan bedrijven bemoeilijkt het economisch herstel, vooral in zuidelijke lidstaten als Griekenland, Italië en Spanje.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud