Lage rente houdt nog lang aan, zegt Draghi

Mario Draghi. ©REUTERS

Het risico op deflatie in Europa 'is niet uitgesloten maar is beperkt', zegt Mario Draghi, de voorzitter van de ECB. De rente in de eurozone blijft volgens hem nog voor lange tijd zeer laag.

'De rente staat al lange tijd zeer, zeer laag en dat zal waarschijnlijk nog enige tijd zo blijven', zegt Draghi vrijdag in een interview met de Duitse krant Handelsblatt. De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de rente laag om de economie te stimuleren en de prijsstabiliteit te garanderen.

Die prijsstabiliteit staat echter onder druk, geeft Draghi toe. 'De kans dat wij niet voldoen aan ons mandaat om de prijzen te stabiliseren is groter dan zes maanden geleden.' De ECB bereidt zich voor op deflatie. 'Het risico is niet uitgesloten maar blijft beperkt.'

De ECB staat klaar om in te grijpen als de inflatie voor lange tijd laag blijft.
Mario Draghi
ECB-voorzitter

De ECB kijkt niet machteloos toe, zegt Draghi. De instelling bereidt volgens hem technische aanpassingen voor om, indien nodig, begin 2015 in te grijpen 'als de inflatie voor lange tijd te laag blijft'. De inflatie bedroeg in november amper 0,3 procent en dreigt door de lage olieprijs in het rood te zakken.

Deze week had Peter Praet, de hoofdeconoom van de ECB, al gesuggereerd dat de Europese centrale bankiers hun 'bazooka' zullen bovenhalen om de chronisch lage groei en inflatie te bestrijden. Hij liet doorschemeren dat de ECB gewonnen is voor een grootscheepse inkoopoperatie, vooral van staatsobligaties.

Belastingsdruk

Maar de politiek moet ook zijn duit in het zakje doen, zegt Draghi. Hij roept de Europese leiders  op werk te maken van structurele hervormingen. Het Europese economische herstel wordt volgens de ECB-baas gehinderd door de hoge belastingsdruk, bureaucratie en gebrek aan hervormingen. 'Wanneer we dit niet aanpakken, blijft onze groei zwak.'

Draghi benadrukt dat alle landen in actie moeten schieten, ook Duitsland. Zij moeten geld vrijmaken voor investeringen in opleiding, onderzoek en de 'digitale agenda'. 'Andere uitgaven en ook de belastingen moeten omlaag', zegt hij. Europa heeft de hoogste belastingsdruk ter wereld, wat een ernstig nadeel is.

De manier waarop Europa bestuurd wordt, moet beter.
Mario Draghi
ECB-voorzitter

De Europese leiders moeten ook de politieke zwakheid van de EU aanpakken. 'De manier waarop Europa bestuurd wordt, moet beter worden', zegt Draghi in Handelsblatt. 'Het moet een betere Unie worden dan die wij nu kennen.' Hij pleit voor een betere coördinatie tussen de lidstaten van bijvoorbeeld de structurele hervormingen.

Crisis

Langzaam maar zeker sterkt Europa weer aan, benadrukt Draghi. De economie van 14 eurolanden groeit. 'Nog slechts twee zitten in een recessie.' Draghi wil het woord crisis niet in de mond nemen. 'Het gaat hier eerder om een langdurige periode van zwakte', zegt hij.

Over zijn eigen toekomst is Draghi duidelijk. 'Mijn mandaat als ECB-voorzitter loopt nog tot 2019.' Draghi wordt genoemd als opvolger van de Italiaanse president Giorgio Napolitano die er op zijn 89ste de brui aan geeft. Draghi: 'Ik wil geen politicus zijn'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud