Advertentie

Legertje kleine beleggers jaagt shorters in GameStop weg

©EPA

Een bakstenen retailer die drukker verhandeld en duurder gewaardeerd wordt dan Apple? Het kan als een leger Reddit-traders shorters in de tang nemen.

De koersgrafiek van GameStop vertelt zowat het hele verhaal: een parabolische klim, vrijdag bekroond met een dagklim van 51 procent. Maandag stevent GameStop opnieuw af op een stijging van 51 procent, leert de voorbeurshandel. De retailer van videospelletjes was vrijdag op Wall Street met 197 miljoen stukken het drukst verhandelde aandeel. Ter vergelijking: Apple moest het met 114 miljoen stukken stellen.

De aanleiding? De mededeling op 11 januari dat Ryan Cohen, de invloedrijke oprichter van de dierenvoedingsverdeler Chewy, in de raad van bestuur komt. Cohen is al langer een activist rond GameStop. Hij claimt dat de nu vrijwel uitsluitend 'bakstenen' retailer kan uitgroeien tot het 'Amazon van de videospelletjes'.

Cohens benoeming heeft de koorts fors doen stijgen bij een leger kleine beleggers op Reddit. Die communiceren via het forum r/wallstreetbets. Dat profileert zich als '4Chan met een Bloomberg-terminal'. 4Chan is het omstreden 'rioolputje van het internet', een sociaal netwerk waar iedereen ongeremd zijn ongezouten mening kan geven.

Wij zijn beleggers voor wie veiligheid en familie vooropstaan. Als dat in gevaar komt, is het onze plicht weg te lopen van een aandeel.
Andrew Left
Invloedrijke shorter

Duister

De Reddit-groep heeft een duister kantje gekregen in de strijd tegen Andrew Left van Citron Research, een invloedrijke shorter die zelf niet bang is om het spel scherp te spelen.

Left zette woensdag een video online over waarom GameStops beurskoers volgens hem geen steek houdt. 'GameStop is geen Tesla, maar een typische shoppingcenterretailer zonder bijzondere groeivooruitzichten. Toch waarderen beleggers het aandeel tegen 40 keer de verwachte bedrijfswinst over het komende jaar, tegenover 23 keer bij Apple.'

Vrijdag kwam Left met de - intussen offline gehaalde - boodschap dat hij niet langer commentaar zou geven, in een reactie op de aanvallen van een 'boze menigte'. 'Wij zijn beleggers voor wie veiligheid en familie vooropstaan en als dat in gevaar komt, is het onze plicht weg te lopen van een aandeel.'

Volgens Left worden ook zijn minderjarige kinderen lastiggevallen. Hij heeft volgens de New York Post de FBI en de beurswaakhond SEC gevraagd een onderzoek in te stellen. Bovendien werd de Twitter-account van Citron Research gehackt. Dat Left vrijdag ogenschijnlijk de handdoek gooide was dan weer goed voor extra opwinding bij het Reddit-legioen en de verdubbeling van het aandeel in twee beurssessies.

Voor menig beurswatcher geldt het forum van Reddit als een waanzinnige 'sign of the times' over de gekte op tenminste een deel van de beurs.

'Machtige kleine belegger'

R/wallstreetbets doet wat denken aan Het.Beleggers.Net, het vroegere beleggersforum van het mediabedrijf Roularta dat tijdens de beurshype van eind de jaren 90 massaal bezocht werd. Kleine beleggers jutten er elkaar op met beurstips over de Lernout & Hauspie's van die tijd, al dan niet met vermeende 'insider info' bekomen van een buurman of een bevriend werknemer. Het.Beleggers.net verdween kort na het uiteenspatten van de beurszeepbel.

Voor menig beurswatcher geldt het forum van Reddit vandaag als een waanzinnige 'sign of the times' over de gekte op tenminste een deel van de beurs, samen met onder meer de euforie over de bitcoin en de niet te stoppen opgang van het aandeel Tesla.

Op Het.Beleggers.Net waren vooral aandelen van de ter ziele gegane techbeurzen Easdaq en Euro.NM populair. Die aandelen waren illiquide genoeg zodat de posts effectief de koers konden beïnvloeden. Het voorbeeld van GameStop gooit hoge ogen omdat de groep vrijdagavond een beurswaarde had van 4,5 miljard dollar. Het gaat niet om een centjesaandeel. Beurswatchers staan versteld van de 'macht van de kleine belegger' in zo'n groot aandeel.

Een ander groot verschil met Het.Beleggers.Net zijn de indrukwekkende afschriften van de beurstransacties op Robinhood, de gratis beursapp waar elk Reddit-belegger klant bij lijkt te zijn. Hier wordt niet gegokt met enkele honderden of duizenden dollars, hoewel GameStop nu niet bepaald een goedehuisvaderaandeel is. De Reddit-beleggers pronken met honderdduizenden dollars winst, zowel in GameStop-aandelen als in de nog veel gevaarlijkere GameStop-opties. 'Ik kan nu een huis kopen', of 'mijn studentenlening is afbetaald', klinkt het in de posts.

Resultaten beïnvloeden

Ook nieuw is de poging om via de macht van het getal de resultaten van GameStop te beïnvloeden. Posts verschijnen met tips hoe je de cijfers kan opsmukken. 'Het boekjaar sluit bij GameStop op 31 januari. Er zijn nog enkele dagen om de omzet en de ledenaantallen naar de maan te sturen', luidt een post. Een andere belegger doet een stappenplan uit te doeken waarbij gevraagd wordt de app te downloaden en om lid te worden. 'Analisten kijken naar het aantal leden als een indicatie voor de toekomstige omzet. Dat is heel belangrijk', klinkt het.

'En wat je ook doet, vergeet nooit een vijfsterrenrating te geven aan de diensten van Gamestop.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud