Lekken bij Ontex

Zelfs bij luiermaker Ontex groeien de bomen niet tot in de hemel. Beurzen en zelfs de beste aandelen kunnen echt nog wel zakken.

Wie dacht dat aandelen alleen nog maar kunnen stijgen, kreeg deze week een harde tik van de realiteitshamer. De Bel20 incasseerde een klap van 2,6 procent. Voor een even grote terugval moeten we terug naar de zomer van vorig jaar, voor een nog grotere tot november 2016. De boosdoener is de renteklim. Nu de economie boomt en de inflatie naar boven kruipt, trekken de centrale bankiers de monetaire touwtjes wat strakker om excessen te voorkomen. Na jaren kunstmatige geldinjecties is de tijd voor een normalisering aangebroken. Met een hogere rente tot gevolg. Het rendement op Belgische staatsobligaties op 10 jaar verdubbelde in anderhalve maand naar 1 procent.

Fundamenteel kan de economie wel wat hogere rentevoeten aan. De indicatoren die deze week verschenen, zoals het Amerikaanse jobrapport en het rapport over het ondernemersvertrouwen, wijzen op een versnelling. Ook de bedrijfsresultaten vallen mee. Van de ondernemingen uit de Amerikaanse sterindex S&P500 die al kwartaalcijfers hebben vrijgegeven, scoorde driekwart beter dan verwacht. Gemiddeld ging de winst per aandeel 15 procent naar boven.

Maar het gevolg van de hogere rente, zeker als die snel stijgt, is dat die op korte termijn op de beurskoersen kan wegen. De dividenden van aandelen worden iets minder interessant tegenover de coupons van obligaties. Bedrijven met veel schulden moeten bovendien dieper in de buidel tasten om zich te herfinancieren. En de situatie kan wegen op de risicoappetijt, zodat de meest risicovolle of met schulden beladen namen het meest afzien. Getuige de pandoeringen van onder meer Hamon (-27,7% op 1,15 euro) Balta (-8,4% op 7,60), Nyrstar (-6% op 6,24) of Euronav (-7,9% op 6,69). Ook de digitale munten, die volledig uit lucht bestaan en alleen teren op het geloof dat een andere gek er meer voor zal willen betalen, kregen een klap. De bitcoin speelde sinds de decemberpiek de helft kwijt.

Op de Brusselse beurs komt het resultatenseizoen intussen ook op dreef. De meeste aandacht ging naar een niet-aangekondigd cijfer: de luiermaker Ontex (-2,9%, 24,64 euro) meldde onverwachts dat de omzet 7,2 procent steeg in het vierde kwartaal, meer dan verwacht, maar dat de Braziliaanse dochter Hypermarcas rode cijfers boekt. Het gaat om een stevig winstlek, want Ontex neemt een last van 15 miljoen euro in de boeken wegens ‘problemen op het vlak van commerciële praktijken’ bij Hypermarcas. Over waar het precies om gaat, blijven we in het ongewisse. Het is wachten tot de gedetailleerde resultaten op 6 maart. Sommige waarnemers wijzen naar het agressief volstouwen van de voorraden bij de winkelketens tegen bradeerprijzen. Die babyluiers, maandverbanden of incontinentieproducten blijven dan maanden onverkocht liggen.

Misschien moet de huidige CEO Charles Bouaziz eens in de leer gaan bij oud-Ontex-topman Bart Van Malderen. Die heeft er veel voor over om de verkoop op te drijven. Om zijn merk van flinterdunne luiers Drylock te promoten gaf hij in 2015 een interview aan VTM met een luier onder zijn strakke jeans. ‘Het zit geweldig! Met een product van onze concurrenten durft ge zo niet buiten te komen’, lachte hij, terwijl hij zijn absorberende onderbroek aan de cameraploeg toonde. Ook voor zijn verkoopploeg op een beurs geldt de dresscode: hemd, jasje, strakke broek en een luier.

Opgegroeid tussen luiers

Van Malderen is in tegenstelling tot Bouaziz, die 18 jaar bij Pepsi werkte, geboren en opgegroeid tussen de luiers. Zijn vader Paul knutselde in zijn garage een machine in elkaar om onderleggers te maken voor ziekenhuisbedden. Vandaar groeide het bedrijf uit tot een multinational, met de familiale villa net naast de fabriek zoals dat toen zo vaak ging. Pa Van Malderen vond trouwens nog de tijd om 10 jaar lang burgemeester te spelen van het Oost-Vlaamse Buggenhout. Ze hebben daar een traditie van ondernemer-burgemeesters. Paul was de opvolger van Adolf De Landtsheer van de gelijknamige brouwerij die Malheur produceert. Die was 31 jaar burgervader en verving Antoine Bosteels, ook al een brouwer. Een brouwer kan makkelijker een tournée générale geven, misschien vandaar de populariteit. De Bosteelsen verpatsten hun brouwerij vorig jaar aan AB InBev (-3,1%, 89,69 euro), dat via Tripel Karmeliet en Kwak zijn marktaandeel in België wist te verstevigen tot 58 procent. De familie Bosteels kreeg er 200 miljoen euro voor. De Van Malderens ontvingen in 2002 1,1 miljard voor Ontex. Zus Griet kocht er wijnkastelen mee in Frankrijk, onder meer eentje van Gérard Depardieu in Lussac. Tot voor kort kon u trouwens als toerist overnachten in haar meermaals bekroonde wijnkasteel Franc Mayne, een Saint-Emilion Grand Cru Classé, maar het echtpaar verkocht het domein deze week.

Door de problemen bij Hypermarcas verwacht Ontex dat de brutobedrijfswinstmarge over 2017 met 1,2 procentpunt is gezakt tot 11,3 procent. Het is nu duidelijk waarom Ontex zijn Braziliaanse dochter tegen zo’n lage prijs - amper 0,83 keer de omzet - kon inlijven. Het productieapparaat was erg verouderd en de commerciële organisatie bleek een puinhoop. Ontex belooft dat het intussen maatregelen heeft genomen om de ontspoorde situatie in het land van de samba onder controle te krijgen. Maar de luiermaker kampt ook met andere tegenwinden: duurdere grondstoffen door de stijging van de papier- en houtprijzen, een hevige concurrentie, hogere productiekosten, en niet te vergeten: de dure euro. Wellicht wordt daardoor ook de eerste helft van 2018 moeilijk.

Wie een stuk verder kijkt, kan waarde ontdekken. De omzet - exclusief overnames - kwam in 2017 nog altijd 5,5 procent hoger uit. Ook voor 2018 gaat de groep met 11.000 werknemers uit van groei. Ontex wint zowat overal marktaandeel, zelfs in het geplaagde Brazilië. Als de luiermaker een internetbedrijf was, waar de omzet vaak op de winst primeert, zouden veel beleggers de resultaten toejuichen. Het bedrijf zit bovendien in een groeimarkt. In het Westen worden we steeds ouder, maar helaas hebben velen daardoor meer incontinentieproducten nodig. In de groeilanden verdringt de wegwerpluier de wasbare katoenen doeken. Tegen 15 keer de verwachte winst voor 2018 en 14 keer de bedrijfswaarde (de beurswaarde plus de schulden) versus de bedrijfscashflow is Ontex volgens de analisten zowat een kwart goedkoper dan de sector.

Benieuwd of de familie Frère dat ook vindt. Bij enkele vorige pandoeringen kocht hun holding GBL (-1,4%, 94,36 euro) Ontex-aandelen bij. GBL is met 15 procent de grootste aandeelhouder van Ontex. De luiermaker vertegenwoordigt 2,6 procent van de holdingportefeuille, en levert 1,1 procent van de dividenden. Het zou ons niet verbazen mochten we binnenkort een melding krijgen dat de Frères wat stukken hebben bijgekocht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content