Libra stuit op zware tegenwind in de VS

De twee machtigste mannen van Amerika brengen de toekomst van de libra in gevaar. ©REUTERS

De twee machtigste mannen van Amerika hebben deze week kritiek gegeven op Facebook's digitale munt. Hierdoor lijkt de toekomst van de munt in gevaar.

De Amerikaanse president Donald Trump waarschuwt Facebook voor zijn libra-project.

'De lira brengt serieuze zorgen met zich mee op het gebied van privacy, witwassing en financiële stabiliteit', zei de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank (Fed), Jerome Powell, deze week. Hij deed zijn uitspraak woensdag in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, waar hij vragen beantwoordde van de leden. Powell meldde ook dat de libra geen groen licht kan krijgen, wanneer Facebook niet aan alle eisen van de Fed voldoet. Hij voegde er nog aan toe:

De libra moet goed bekeken worden, dus we moeten daar onze tijd voor nemen.
Jerome Powell
Fed-voorzitter

Dat Powell dat zegt over een digitale munt is van belang, omdat hij wordt gezien als de op een na machtigste man van Amerika. Dit omdat hij een grote invloed heeft op de Amerikaanse economie via zijn monetaire beleid en omdat hij waakt over het Amerikaanse financiële systeem. De Fed-voorzitter heeft de potentie om een uitrol van de lira in de VS te dwarsbomen.

Nu ook Trump

Maar donderdag kwam ook de machtigste man van Amerika, Donald Trump, met kritiek op de munt. 'Ik heb geen vertrouwen in digitale munten. Hun waarde is erg volatiel en is gebaseerd op gebakken lucht', zei de president op Twitter:

Net als Powell wijst Trump erop dat Facebook aan alle financiële regels zal moeten voldoen. Ook heeft het sociale medium volgens de president een bankvergunning nodig.

Nu de twee machtigste mannen van de VS impliciet zeggen dat ze het Facebook niet makkelijk gaan maken, is het de vraag of het bedrijf zijn plannen kan doorzetten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud