Lichte verliezen op Wall Street

Het hoofdkwartier van 3M in Saint Paul, Minnesota ©AFP

De Amerikaanse beurzen namen maandag wat gas terug. Er staat deze week heel wat te gebeuren en gezien de hoge stand van de indexen waren beleggers voorzichtig. Veel nieuws was er in de farmasector.

Woensdag vergadert de Federal Reserve over de rente, donderdag zijn er parlementsverkiezingen in het VK en zondag worden in principe nieuwe Amerikaanse douanetarieven op Chinese producten van kracht.

Het is de vraag of de VS en China in hun handelsbesprekingen voldoen vooruitgang hebben geboekt om die bijkomende importheffingen – op nog eens 160 miljard dollar aan Chinese producten - af te wenden. Vrijdag zei de economisch adviseur van het Witte Huis, Larry Kudlow, dat de twee grootmachten kibbelen over hoeveel Amerikaanse landbouwproducten de Chinezen willen kopen. In het weekend bleek dat de Chinese uitvoer in november met 1,1 procent is gekrompen, de vierde neerwaartse maand op rij.

De Dow Jones sloot 0,4 procent lager op 27.909,60 punten. De S&P500 verloor 0,32 procent  en de Nasdaq Composite 0,4 procent.

De druk op de Dow Jones kwam onder meer van 3M dat bijna 1 procent lager ging. Het veelzijdige concern uit Minnesota met merknamen als Post-it, Scotch en Nexcare kreeg een adviesverlaging van Citigroup, van ‘kopen’ naar ‘neutraal’.

Analist Andrew Kaplowitz maakt zich niet zozeer zorgen over de consumptieproducten van 3M, waarvoor de bodem in zicht is, maar wel over mogelijke rechtszaken rond PFAS-vervuiling. Het gaat om synthetische chemicaliën die onder meer voorkomen in antikleefpannen, waterafstotende kledij en voedselverpakking en die niet worden afgebroken in de natuur. Het gevolg is dat ze nu drinkwatervoorraden hebben vervuild en in het lichaam van nagenoeg alle Amerikanen voorkomen.

De farmasector stond in de schijnwerpers door twee overnames en nieuws over veelbelovende kankermedicijnen.

Het Amerikaanse farmaconcern Merck & Co neemt voor 2,7 miljard dollar het biotechbedrijf ArQule over, een specialist in behandelingen voor kanker en zeldzame ziekten. Merck is vooral geïnteresseerd in het kandidaat-geneesmiddel ARQ531 ter behandeling van leukemie. Merck biedt 20 dollar per aandeel ArQule. Op het nieuws verdubbelde het aandeel ArQule in waarde: het schoot 103,9 procent hoger; Merck zakte 0,1 procent.

Een ander biotechbedrijf, Synthorx , wordt overgenomen door de Franse farmagroep Sanofi voor 2,5 miljard dollar. Synthorx snelde 170,5 procent vooruit.

Bristol-Myers Squibb won 2,2 procent. Een nieuwe kankerbehandeling die BMS verwierf dankzij de 74 miljard dollar dure overname van Celgene leverde in een vroege klinische test bij patiënten die aan moeilijk te behandelen lymfoom lijden goede resultaten op. BMS is van plan om voor de nieuwe celtherapie ‘liso-cel’ nog voor eind dit jaar een aanvraag in te dienen bij de U.S. Food and Drug Administration.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud