Advertentie

LME grijpt in om koperprijs te stabiliseren

De handelsvloer van de London Metal Exchange ©Bloomberg

De Londense metalenbeurs hoopt met meer transparantie de slinkende voorraden van het meest cruciale metaal ter wereld te counteren.

De Londense metalenbeurs LME neemt actie om de wilde handel in koper te stabiliseren. Dinsdagavond vroeg de beurs aan haar leden een overzicht te geven van de belangrijkste transacties in koper sinds augustus, schrijft het persbureau Bloomberg.

Eerder op de dag kondigde de beurs maatregelen aan om de handel in koper te stabiliseren. Wie fysiek koper moet leveren, krijgt van de beurs potentieel uitstel. En er komt een limiet op de premie die betaald mag worden om koper cash in plaats van op termijn geleverd te krijgen.

Een situatie waarbij een metaal nu duurder is dan in de toekomst heet in het jargon 'backwardation' en is doorgaans een signaal voor hamsterwoede of op zijn minst acute schaarste. Vorige week betaalden kopers ruim 1.000 dollar meer voor de onmiddellijke levering van een ton koper vergeleken met de prijs voor levering op drie maanden (zie grafiek).

Nu beloopt die premie nog goed 300 dollar, nog altijd extreem. Meestal ligt de contantprijs zoals bij andere metalen licht onder de termijnprijs.

De piek viel samen met snel leeglopende voorraden in de warenhuizen van de LME. Die slonken vorige week tot goed 15.000 ton, het laagste peil sinds 1974 en nog geen tiende van de ruim 160.000 ton midden september.

Handelaars wijzen bij Bloomberg Trafigura met de vinger. Die discrete grondstoffentrader - bij Belgische beleggers bekend als (ont)eigenaar van de zinkverwerker Nyrstar - onttroonde in 2019 Glencore als grootste speler op de kopermarkt.

Trafigura ontkent met klem: 'Het is de taak van Trafigura in een vlotte toevoer van grondstoffen naar de klanten te voorzien. Wij hebben uit de voorraden geput om aan eindverbruikers te leveren, voornamelijk in Azië en Europa', zegt een woordvoerster.

De spanningen komen er op een ogenblik dat de vraag naar koper net als die van veel andere grondstoffen roodgloeiend staat, nu de wereldeconomie in een rotvaart herstelt van het pandemiejaar 2020.

Koper staat bij grondstoffenhandelaars te boek als 'Dr Copper', omdat het rode metaal met zijn vele industriële toepassingen - onder meer in de bouw-, de energie- en de autosector - als een soort barometer van de wereldeconomie geldt. De vergroening van de economie zwengelt de vraag nog aan, omdat in bijvoorbeeld windmolenparken en elektrische auto's pakken koper(draad) verwerkt zit.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud