Londen is koppositie in financiële wereld kwijt

©REUTERS

Londen is zijn koppositie als hét financiële centrum van de wereld kwijt. New York is de nieuwe nummer één volgens de Global Financial Centres Index. Singapore en Hong Kong volgen op kleine afstand.

De index wordt sinds 2007 om de zes maanden gepubliceerd door het consultancybedrijf Z/Yen Group. De index is opgebouwd op basis van enquêtes bij meer dan 2.000 werknemers in de sector, in combinatie met maatstaven zoals beschikbaarheid van talent, infrastructuur en toegang tot internationale markten.

De onzekerheid over de toekomst van het VK in de Europese Unie, de reeks schandalen in de City en de toenemende regulering hebben Londen de toppositie gekost. ‘Die factoren zijn niet nieuw, maar ze hebben nu een tipping point bereikt’, zegt Mark Yeandle van het consultingbureau.

De vraag of de Britten na vier decennia hun lidmaatschap van de Europese Unie (EU) in vraag moeten stellen, lijkt volgend jaar een belangrijk thema te worden bij de Britse parlementsverkiezingen. Politieke discussie of er al dan niet een referendum moet komen, zijn volop aan de gang. ‘En als er één ding is waar investeerders een hekel aan hebben dan is het wel onzekerheid’, zegt Yeandle daarover. De onzekerheid kan wegen op de beslissingen van financiële instellingen over waar de activiteiten uitgebreid worden.

Ook de reputatie van de City, na onder andere diens rol in het libor-schandaal, staat onder druk. Tel daarbij nog de toenemende regulering van de financiële sector, die door traders als een hindernis worden aangestipt. Yeandle: ‘Londen is steeds minder een plaats voor flamboyante avonturen geworden. De kansen om geld te verdienen verkleinen.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud