M&A-nieuws maakt geen indruk op Wall Street

Traders in Frankfurt (Foto Reuters)

De beurzen hebben de nieuwe week met verlies aangevat. Vrijdag sprak Fed-voorzitter Ben Bernanke beleggers moed in door te zeggen 'al het nodige' te zullen doen om deflatie te vermijden. Maandag leek die boost uitgespeeld, te meer daar Bernanke geen concrete stimulus in het vooruitzicht stelde. De Bel20 verloor 0,3 procent.

Wall Street beleefde zijn slechtste dag in bijna drie weken. De Dow Jones verloor 1,4 procent door de aanhoudende zorgen over de economische groei in de VS. Er was veel fusie-en overnamenieuws, maar dat kon de sfeer niet goedmaken. Binnen de Dow ontsnapte enkel HP, dat voor 10 miljard dollar eigen aandelen gaat inkopen, aan verlies.

Brussel sloot met 0,3 procent verlies, Frankfurt zakte 0,6 procent, Parijs ook en Amsterdam 0,5 procent. De Londense beurs bleef dicht wegens Summer Bank Holiday. Daardoor waren de handelsvolumes in heel Europa lager dan gemiddeld.

De roep om de monetaire stimuli uit te breiden en zo een forse groeivertraging te vermijden, klinkt overal luider. De Japanse centrale bank hield maandag een noodvergadering onder politieke druk. De centrale bank stelt 10.000 miljard yen (93 miljard euro) extra ter beschikking van Japanse banken in de vorm van kortetemijnleningen met lage intresten.

Waarnemers stippen aan dat de Japanse centrale bankiers zo 'het minimum' doen, maar hadden op forsere ingrepen gehoopt. Gouverneur Masaaki Shirakawa had zich dit weekend vanuit het zomersymposium van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole naar Tokio gespoed voor noodberaad, wat de speculatie op extra maatregelen aanwakkerde.

Volgens critici is echter meer nodig dan alleen maar monetaire stimuli om de economie een boost te geven. De Nikkei steeg op een bepaald moment meer dan 3 procent maar viel daarna terug om 1,8 procent hoger te sluiten.

Vrijdag al drukte Bernanke de vrees voor een double dip. Die verklaarde dat de Amerikaanse centrale bank 'al het mogelijke' zal doen om de Amerikaanse economie weer aan te zwengelen. Hij stelt dus verdere stimuli in het vooruitzicht. De macro-economische cijfers deze week zullen cruciaal zijn. Indien die wijzen op een forse vertraging van de groei, zal Bernanke mogelijk de wapens beginnen laden met 'policy bullets'. Woensdag staat de ISM-index (augustus) op de agenda, vrijdag volgt het banenrapport (augustus)

Bernanke zorgde er vrijdag uiteindelijk voor dat de Dow 1,7 procent hoger sloot op 10.150,95 punten.

Ook de stroom overnamedeals zet zich voort. De Franse farmareus Sanofi-Aventis (+1%) maakt zijn overnamebod van 18,5 miljard dollar op het Amerikaanse Genzyme publiek en zet zo de deur open voor een mogelijk vijandig bod.

De belangrijkste bewegingen op Euronext Brussel maandag:

- Brederode was een van de grootste stijgers op Euronext Brussel. De holding rond financier Pierre Van der Mersch heeft vrijdag na beurstijd de langverwachte fusie met moederbedrijf Auximines aangekondigd. Verrassend genoeg gebeurt die operatie door een overname van Auximines door dochter Brederode. Het aandeel stijgt meer dan 5 procent.

- Duvel Moortgat heeft in de eerste jaarhelft een forse resultaatsverbetering geboekt. De nettowinst steeg liefst 37 procent tot 9,3 miljoen euro en klopte daarmee ruimschoots de verwachting van analist Wim Hoste van KBC Securities, die 7,5 miljoen euro vooropgesteld had. Duvel trok 4,4 procent aan.

- Cofinimmo heeft in augustus voor 66,4 miljoen euro eigen aandelen verkocht. Het geld wordt gebruikt om aankopen te financieren en de balans te versterken. Het aandeel bewoog 0,5 procent lager.

- Zenitel heeft in het eerste halfjaar een nettoverlies geleden van 0,9 miljoen euro, een pak minder dan het verlies van 4,9 miljoen euro van een jaar eerder. Het recurrent bedrijfsresultaat was voor 0,3 miljoen euro negatief, maar zou in de tweede jaarhelft positief worden. Het aandeel sloot 5,1 procent lager op 0,37 procent.

- De Turnhoutse koffieservice- en kunststofverpakkingenspecialist Miko ondervindt margedruk door de stijgende grondstofprijzen. In de eerste jaarhelft kregen de resultaten een flinke knauw. Voor de tweede jaarhelft wordt een verdere verslechtering verwacht. Het aandeel zakte 1,2 procent tot 49,57 euro.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud