Maakt stijgende rente einde aan techhausse?

De hausse in techaandelen berust op twee pijlers: immuniteit voor corona en een extreem lage rente. De eerste pijler stond al onder druk, maar nu kraakt ook de tweede.

Sinds kort gaat het een stuk minder met de Amerikaanse technologieaandelen. De techindex Nasdaq viel vorige week 1,6 procent terug en verloor maandag nog eens 2,5 procent. Ook dinsdag opende de Nasdaq 2,5 procent lager. Wat is er aan de hand?

Wat gebeurt er met tech?

De enorme rally in technologieaandelen steunt op twee belangrijke pijlers: de relatieve immuniteit van e-commercebedrijven of streamingdiensten voor het coronavirus en de extreem lage rente. De eerste pijler brokkelt af nu de vaccinatiecampagnes in veel westerse landen onder stoom komen. De laatste weken lijkt ook de tweede pijler niet vrij van erosie.

De Amerikaanse langetermijnrente zit in de lift. De rente op tienjarig staatspapier is dit jaar al 45 basispunten gestegen tot 1,35 procent. Nog steeds erg laag, maar niet meer zo extreem als tijdens de piek van de coronacrisis. De druk op de rente is een gevolg van de grootschalige stimulus door centrale banken wereldwijd, die en masse overheidsobligaties en ander schuldpapier opkopen.

Toekomstige winsten

De lage rente stuwt vooral de technologieaandelen, omdat zij als typische groeibedrijven een groot deel van hun winst in de (verre) toekomst boeken. De huidige waarde van die toekomstige winsten stijgt naarmate de rente zakt (en vice versa). Bij een rente van 0 procent is de waarde van 100 dollar over 20 jaar ook nu 100 dollar. Bij een (iets) hogere rente zou de huidige waarde van die 100 dollar een pak lager zijn. Precies dat gebeurt nu: door de renteklim daalt de huidige waarde van de toekomstige winsten.

De oorzaak van de hogere rente is inflatievrees. Beleggers vrezen dat het extra stimuluspakket van 1.900 miljard dollar van de Amerikaanse president Joe Biden de economie zal oververhitten.

De rentevoeten zijn historisch nog altijd erg laag, maar daar kan verandering in komen nu beleggers in de ban zijn van inflatievrees. Net die vrees jaagt de rente hoger, omdat obligatiebeleggers compensatie eisen voor de verwachte inflatie. Zo'n stijging van het algemene prijsniveau ontstaat als de economie oververhit, iets waar het extra stimuluspakket van 1.900 miljard dollar van de Amerikaanse president Joe Biden voor kan zorgen. Zeker in combinatie met de toenemende vaccinatiegraad, waardoor de economische activiteit langzaam kan normaliseren.

Tolerantiegrens

Toch denkt marktstrateeg Philippe Gijsels van BNP Paribas Fortis dat het misschien zo'n vaart niet zal lopen met de rente. 'Centrale banken gaan er alles aan doen om de rente laag te houden.' Hij verwijst naar de voorzitster van de Europese Centrale Bank (ECB), Christine Lagarde, die onlangs zei dat ze de recente stijging van de langetermijnrente nauwlettend opvolgt. Daardoor viel gisteren de Duitse tienjaarsrente al wat terug. Gijsels denkt dat de Amerikaanse centrale bank (Fed) mogelijk een hogere tolerantiegrens heeft, maar ook de Fed zal volgens hem een al te felle rentestijging willen vermijden.

Ook hoofdeconoom Peter Vanden Houte van ING België denkt niet dat de Fed het monetaire beleid spoedig zal verstrakken. 'De centrale bank heeft al gezegd dat ze een tijdlang een inflatie van boven de 2 procent zal tolereren. Het lijkt me nu nog te vroeg om het beleid aan te scherpen.'

Dat blijkt ook uit de woorden van de voorzitter van de Fed, Jerome Powell. Dinsdag zei de voorzitter in de Amerikaanse Senaat - waar hij zijn halfjaarlijkse rapport over het monetair beleid presenteerde - dat hij zich nog geen zorgen maakt om de inflatie. ‘De economie is nog ver verwijderd van onze doelstellingen voor tewerkstelling en inflatie’.

Die woorden stelden de financiële markten dinsdag enigszins gerust, waardoor de Europese beurzen later op de middag de verliezen zagen teruglopen. Het gemiddelde Europese aandeel sloot uiteindelijk 0,3 procent lager. Ook in Amerika slonken de verliezen tegen de avond.

De impact van de hogere rentes is goed te zien in het koersverloop van autobouwer Tesla . Het aandeel verloor sinds vorige maandag meer dan 12 procent. Met een waardering van 1.000 keer de winst is de waardering van Tesla bijna volledig gebouwd op een forse stijging van de winsten in de toekomst. Believers in het aandeel denken dat Tesla in de toekomst de automarkt zal domineren en bovendien zal uitgroeien tot een gigantische energiespeler. Geen wonder dat juist dat aandeel een knauw krijgt door de stijgende rente.

Zeepbel?

Sommigen vrezen dat er in de afgelopen maanden een zeepbel is ontstaan in techaandelen en dat de hogere rente die kan doen knappen. Vanden Houte denkt alvast niet dat er een zeepbel is in tech. 'De aandelen staan qua waardering niet op het niveau van het jaar 2000. Al zijn techaandelen wel rentegevoelig natuurlijk.'

Vanden Houte wijst erop dat techaandelen niet als enige onder druk staan. 'Ook dividendaandelen hebben last van de stijgende rente.' Volgens de hoofdeconoom zijn dividendaandelen, die zich kenmerken door hun duurzame dividenduitkeringen, door de lage rente een alternatief geworden voor obligaties. Die alternatieven zijn door de gestegen rente op obligaties nu minder aantrekkelijk.

We mogen niet meer teveel negatieve verrassingen krijgen.
Peter Vanden Houte
Hoofdeconoom ING

Ook voor de brede markt is Vanden Houte voorzichtig. 'Financiële markten rekenen op een V-vormig herstel. Dat zit er nog altijd dik in, maar het betekent wel dat je niet te veel negatieve verrassingen mag krijgen. Als je naar institutionele beleggers kijkt, dan zie je dat hun cashniveaus - in tegenstelling tot maart en april vorig jaar - duidelijk een stuk onder het historische gemiddelde liggen. Veel partijen zitten dus al stevig in de markt, waardoor de beurzen weinig munitie hebben om nog eens fors te stijgen.

Winnaars

Gijsels wijst erop dat er ook winnaars zijn bij de huidige situatie. 'We zien nu een rotatie op gang komen van geld dat stroomt van techwaarden naar aandelen van de oude economie. Door de op kruisnelheid komende vaccinatiecampagnes in het VK en de VS zien beleggers licht aan het einde van de coronatunnel. Het economisch herstel kan veel groter zijn dan verwacht, omdat veel mensen geld hebben opgepot en dat nu willen uitgeven. Daar profiteren cyclische aandelen flink van.'

Daarnaast stelt Gijsels dat cyclische aandelen minder last hebben van de rentestijging. 'De waardering van aandelen in de oude economie is meer gestoeld op de huidige winst dan de toekomstige winsten. Daardoor heeft de oplopende rente minder effect op de waardering.'

Dat beeld is ook te zien op de Europese beurzen, waar dinsdag vooral corona- en conjunctuurgevoelige aandelen hoger gingen. De bioscoopgroep Kinepolis won 7,6 procent, de maker van bioscoopprojectoren Barco veerde 2,3 procent op, vliegtuigmaatschappij Air France-KLM vloog 2,6 procent hoger, vliegtuigbouwer Airbus won 3,3 procent en de Franse cateringgroep Sodexo steeg 3,3 procent.

Trackers in de verkoop

De druk op techaandelen bleef niet beperkt tot Amerika. Ook in Europa stonden technologiewaarden onder druk. De producenten van elektrische laadpalen Alfen en Fastned verloren respectievelijk 3 en 11,5 procent, betaalspecialist Adyen zakte 8 procent. De chipmachinebouwers ASML en ASMI daalden respectievelijk 2,2 en 2,5 procent.

De druk op Europese technologiewaarden is onder meer te wijten aan marktpartijen die trackers (genoteerde mandjes, red) verkopen met een focus op onder meer de chipsector. Een voorbeeld daarvan is de ARK Innovation ETF. 'De topposities in ARK zijn spannende groeibedrijven, maar zonder de cashflows van gevestigde techwaarden', zegt Michael Purves, CEO van het New Yorkse advieskantoor Tallbacken. 'Dit is het meest speculatieve deel van de markt en vertoont tekenen van toenemende kwetsbaarheid'. De tracker zakte maandag met 5,8 procent.

De belangrijkste positie in het fonds is Tesla met een weging van bijna 9 procent. Ook de Leuvense 3D-specialist Materialise , dat maandag op Nasdaq met 12 procent zakte, maakt deel uit van de tracker.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud