Advertentie
Advertentie

Maleisische munt onderuit

Palmolieplantages in Maleisië ©REUTERS

De centrale bank van Maleisië moet zijn internationale valutareserves aanvullen, zo zegt de gouverneur. De mokale munt (ringgit) incasseerde de grootste klap sinds de Aziatische crisis in 1998.

De internationale reserves van de Maleisische centrale bank zijn voor het eerst sinds 2010 gezakt tot 100 miljoen dollar. Die reserves vormen de munitie van een centrale bank om indien gewenst de eigen munt te ondersteunen. Indien beleggers in de motten krijgen dat de munitiekist leeg raakt, trekken ze hun geld terug uit het land.

De ringitt zakte op een bepaald moment met 2,8 procent, maar is intussen al deels hersteld en noteert nog op een verlies van zo'n 1 procent.

©Bloomberg

De waardedaling werd eerder deze week in gang gezet door China. Die besliste de bandbreedte waarbinnen de yuan tegenover de dollar mag bewegen uit te breiden. In essentie kwam dat neer op een devaluatie van de yuan. Maar Maleisië kampt ook met de gevolgen van een politiek schandaal waarbij de premier betrokken zou zijn.

'De daling van de ringgit is beheersbaar en de economie blijft op een groeipad', zei de gouverneur van de centrale bank. Kapitaalcontroles invoeren, is helemaal niet aan de orde. De Maleisische economie groeide in het tweede kwartaal met 4,9 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud