portret

Mario Draghi, verbaal acrobaat

ECB-voorzitter Draghi moet als verbale acrobaat het einde van het gratisgeldfeestje in goede banen leiden.

Niemands woorden veroorzaken zoveel deining op de financiële markten als die van de Italiaan Mario Draghi (69), sinds november 2011 voorzitter van de Europese Centrale Bank. In Sintra, een exclusief Portugees oord waar de ECB deze week haar zomerse jamboree hield, deed hij het weer.

Een opvallend optimistische Draghi verkondigde dat de deflatiedreiging is geweken. Zo’n ontwrichtend klimaat van prijsdalingen, dat volgens de boekjes gezinnen en bedrijven ertoe aanzet hun geld op te potten, is voor een centraal bankier de ultieme horror. Beleggers schoten in een kramp, concluderend dat er sneller dan verwacht een einde zou komen aan de nulrente, het gratisgeldbeleid van de ECB.

In geen enkele branche doen woorden er meer toe dan bij centraal bankiers. Door met versgedrukt geld schulden op te kopen stopte Draghi als een ‘Master of the Universe’ beleggers in twee jaar tijd bijna 2.000 miljard euro toe.

Stropdas 

Onder ECB-watchers was het lang een running joke: onder #draghitieguesses op Twitter vooraf de kleur raden van Draghi’s stropdas op zijn persconferenties, om zijn stemming te proberen voorspellen. Voor een persconferentie in Brussel, in 2012, speelde Draghi’s woordvoerder dat spelletje mee, door op voorhand een foto van Draghi, met blauwe das, te verspreiden.

Enigma 

Over Draghi’s privéleven is bitter weinig geweten, behalve dat hij een verwoed golfer is. Hij groeide op in een middenklassegezin en verloor als prille tiener zijn beide ouders - zijn moeder was chemicus, zijn vader bankier.  Draghi werd opgevoed door een tante en kreeg een rigoureuze opleiding aan een jezuïetencollege in Rome.

Leermeesters 

Draghi studeerde af  aan de universiteit in Rome bij wijlen Federico Caffè. Die gerespecteerde econoom uit de keynesiaanse school hielp talrijke Italiaanse economen naar topfuncties en was een groot voorstander van economische politiek, de activis tische tegenpool van lais ser-faire. Zijn doctors titel behaalde Draghi aan het Amerikaanse MIT, bij een andere leermeester: Stanley Fischer, vandaag vicevoorzitter van de Amerikaanse centrale bank.

Super Mario 

Na tien jaar aan het hoofd van de schatkist bewerkstelligde Draghi destijds dat Italië deel uitmaakte van de eerste golf eurolanden. Het leverde hem de bijnaam ‘Super Mario’ op.

 

Een 2 met twaalf nullen. Een duizelingwekkend bedrag waarmee je Apple, Google, Amazon én Facebook kunt opkopen. De manisch-depressieve beurswereld zonder brokken laten afkicken van die doping zal de betere verbale behendigheid vergen.

Drie woorden

Maar als iemand dat kan, is het Draghi wel. Meer dan zijn voorgangers gebruikt de Italiaan de macht van het zorgvuldig gekozen woord. In de zomer van 2012 redde hij vanuit Londen de euro, door de belangrijkste drie woorden uit de geschiedenis van de muntunie uit te spreken: ‘Whatever it takes’.

Wat het toehorende Citypubliek van zakenbankiers en hefboomfondsen ook zou proberen om de euro aan flarden te schieten, Frankfurt stond klaar om al het nodige te doen om ze te dwarsbomen. Veel meer dan beslissingen van Europese leiders loodste die beroemde belofte van Draghi de eurozone in veiliger vaarwater.

Zijn aanpak luidde een ander tijdperk in, een stijlbreuk met zijn voorganger bij de ECB, de minzame Fransman Jean-Claude Trichet, die zo veel mogelijk bij consensus besliste. Draghi, door intimi getypeerd als briljant, arrogant én charmant, toetst zijn beslissingen enkel af bij een ‘kernkabinet’, onder wie Peter Praet, de Belgische hoofdeconoom van de ECB. Zodra Draghi beslist heeft, moet de rest volgen.

De Duitser - in de eerste plaats minister van Financiën Wolfgang Schäuble - mag brommen, uiteindelijk doet Mario Draghi zijn zin ©Bloomberg

Van stress heeft Draghi, ondanks zijn gigantische verantwoordelijkheid, geen last. ‘Hij blijft cool in situaties waarvan normale mensen gek worden’, zei Francesco Giavazzi, een econoom die in de jaren negentig met Draghi samenwerkte bij de Italiaanse schatkist, in Financial Times.

Uit Draghi’s carrièrepad blijkt ook koele strategie. Hij studeerde aan de gereputeerde Romeinse Sapienza-universiteit, doctoreerde aan het Massachusetts Institute of Technology en werkte bij de Wereldbank. Sinds zijn ervaringen bij het Italiaanse ministerie van Financiën in de jaren negentig, waar hij directeur-generaal van de schatkist werd, voelt hij als geen ander aan hoe financiële markten reageren.

Geen betere financiële leerschool dan de Italiaanse schuldenberg van - daar zijn de twaalf nullen weer - 2.000 miljard euro min of meer beheersbaar houden. Zijn passage bij Goldman Sachs, waar Draghi in 2002 toetrad tot het bestuur, veroorzaakte meer commotie. De Amerikaanse zakenbank had kort daarvoor met de betere financiële spitstechnologie Griekenland geholpen de ware omvang van de schuldenberg weg te moffelen.

Duitsland

Ook als ECB-voorzitter kreeg Draghi bakken kritiek op zijn stimulusbeleid, de massale opkoop van staats- en bedrijfsschulden met vers gedrukt geld. Vooral vanuit Duitsland, de machtigste economie van de eurozone.

Bundesbank-voorzitter Jens Weidmann (l.) is de jongste tijd erg lief voor de ECB en diens voorzitter Mario Draghi. ©Bloomberg

De Duitsers, de populaire krant ‘Bild’ op kop, spuugden hem uit als een dief van zuurverdiend Duits spaargeld, dat verdampte door de extreem lage rente van de ECB. Onlogisch is dat niet: Duitsers sparen collectief 5.000 euro per seconde.

Maar met zijn speech deze week lijkt Draghi, een meester in het politieke wheelen en dealen, de plooien met de Duitsers te willen gladstrijken. Volgende week trapt bondskanselier Angela Merkel haar kiescampagne af, in de aanloop naar de kanseliersverkiezingen in september. Draghi is er als de dood voor dat de ECB een thema wordt in die campagne.

Door aan te geven dat Frankfurt minstens nadenkt over een exit uit het gratisgeldbeleid haalt de Italiaan de angel uit de discussie en stelt hij de Duitsers gerust. Op daden is het langer wachten: een eerste renteverhoging zien ECB-watchers pas laat in 2018 of in 2019.

Pikant detail: Draghi zou zo het pad kunnen effenen voor zijn grootste criticus: Jens Weidmann. De voorzitter van de Bundesbank en protegé van Merkel wordt volgens Duitse media door Berlijn klaargestoomd om Draghi in 2019 op te volgen.

Dat de notoire brompot Weidmann sinds die geruchten opdoken plots poeslief is voor Draghi, is voor de Italiaan aardig meegenomen. Stoorzenders zijn niet welkom in Mario’s ‘Master of the Universe’-poging om beleggers met verbale acrobatieën diets te maken dat het gratisgeldfeestje niet eeuwig kan duren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud