'Markt gelooft niet meer dat Fed nog lang blijft stimuleren'

De Federal Reserve in Washington DC. De financiële markten speculeren dat de centrale bank gedwongen wordt sneller te verstrakken. ©Bloomberg

Nu de Amerikaanse economie een ‘extreem sterke’ heropleving kent, geloven de financiële markten niet langer dat de centrale bank (Fed) nog jarenlang onveranderd kan blijven stimuleren. Maar ze hebben de lange rente te hoog gepusht, wat beleggers volgens M&G kansen biedt.

Het economisch nieuws uit de VS overtreft de verwachtingen. ‘Er is sprake van een extreem uitgesproken optimisme nu de economie erg fors herstelt. Kijk naar de jobcijfers of het ondernemersvertrouwen’, zegt Jim Leaviss, hoofd obligatiebeheer bij de vermogensbeheerder M&G Investments. De vrees voor langdurige schade als gevolg van aanslepende werkloosheid en het verlies van jobvaardigheden wuift hij weg. ‘De coronarecessie treft vooral de dienstensector, waar jobvaardigheden makkelijk overdraagbaar zijn. Wie een job in een café verliest, kan makkelijk in een ander café aan de slag’, zegt Leaviss.

Het forse herstel doet vragen rijzen bij het voornemen van de Fed niet wakker te liggen van de inflatie en de economie gewillig aan te vuren, met een eerste renteverhoging ten vroegste pas in 2024. Dankzij een nieuwe inflatiedoelstelling van ‘gemiddeld’ 2 procent kan de Fed tijdelijk meer dan 2 procent inflatie tolereren om een eerder tekort te compenseren.

Nu de regering-Biden nog eens extra stimulus heeft aangekondigd, kan dat de Fed een excuus bieden om sneller dan beloofd te verstrakken.
Jim Leaviss
Hoofd obligatiebeheer M&G

‘De markt vraagt zich af hoe snel de Fed op zijn stappen zal terugkeren’, stelt Leaviss. ‘Beleggers verwachten duidelijk een snellere renteverhoging. Nu de regering-Biden nog eens extra stimulus heeft aangekondigd in de vorm van een ambitieus infrastructuurplan, kan dat de Fed een excuus bieden om sneller dan beloofd te verstrakken.’ De markt heeft een eerste renteverhoging ingeprijsd vanaf eind 2022.

Aantrekkelijk

De bijgestelde renteverwachtingen - in combinatie met toegenomen inflatieverwachtingen - hebben de koersen van Amerikaans staatspapier de jongste maanden aanzienlijk doen dalen en het rendement erop doen stijgen. Volgens Leaviss is die beweging te ver gegaan, zodat langlopend staatspapier voor het eerst sinds 2018 weer een aantrekkelijke belegging is.

Leaviss erkent het risico dat de inflatieverwachtingen permanent kunnen toenemen als gevolg van de budgettaire stimulus en de push voor hogere minimumlonen. ‘Maar de kans is nog altijd groter dat structurele trends die de inflatie al jaren drukken - de prijsdruk van de lagelonenlanden via de globalisering en de impact van de technologie - aanhouden.’ Anders gezegd: de markt overschat het risico van een snelle Fed-verstrakking.

M&G kiest voor 30-jarig Amerikaans staatspapier, dat samen met cash en een wereldwijd gediversifieerde aandelenportefeuille de standaardportefeuille vormt. Die biedt de belegger 'voldoende flexibiliteit voor een complexe wereld' waarin de komende jaren een en ander staat te gebeuren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud