Markt schrijft Spanje af

(foto: Reuters)

De beleggersexodus uit Spanje wint vaart. Met een nieuwe verkoopgolf stijgt de rente op Spaans tienjaarsrente naar een record van 7,50 procent. Met een dubbele ongecontroleerde brandhaard in Spanje en Griekenland krijgt de euro rake klappen.

Tegen de achtergrond van een escalerende Spaanse en Griekse crisis dumpen beleggers dé barometer van het vertrouwen in de muntunie: de euro. Tegenover de Japanse yen en de Chinese yuan noteert de eenheidsmunt op een dieptepunt in meer dan tien jaar.

Eén euro was deze ochtend nog maar 94,41 Japanse yen waard, het laagste niveau sinds november 2000. Tegenover de Chinese yuan noteert de eenheidsmunt op het laagste peil sinds 2002. Eén euro levert nog maar nipt 1,21 dollar en minder dan 0,78 pond op, een dieptepunt in respectievelijk twee en vier jaar.

De achteruitgang van de euro is vooral te wijten aan de angst dat Griekenland tijdens een 'hete herfst' op een exit uit de eurozone afstevent en de Spaanse overheid bij Europa voor noodsteun moet aankloppen.

Angstbarometer

Vorige week moest Madrid wurgrentes betalen om de belegger over de streep te trekken. 'Spanje is nog maar enkele veilingen verwijderd van een totaal verlies van toegang tot de markten', stelt JPMorgan-strateeg Jan Loeys vast in zijn jongste beleggersbrief.

Vrijdag namen beleggers Spanje al ongenadig in de tang, door de tienjaarsrente tot een onhoudbare 7,28 procent te stuwen. De Spaanse regio Valencia klopte toen bij de schatkist in Madrid aan voor financiële steun, in het weekend werd pijnlijk duidelijk dat ook andere regio's nooddruftig zijn.

De verkoopgolf gaat maandag crescendo. Op de secundaire markt eisen beleggers nu al 7,50 procent rendement om hun geld in tienjarig Spaanse papier te stoppen. Dat is een record. Een record - maar dan in omgekeerde zin - is ook de Duitse tienjaarsrente van 1,14 procent. Het Spaans-Duits renteverschil - zeg maar de 'angstbarometer van de eurozone' - noteert met een astronomische 636 basispunten op een record.

'Angst en paniek rijten de eurozone uit elkaar', tweet LSE-econoom en muntuniespecialist Paul De Grauwe. En hij stelt vast dat de ECB de enige is die de paniek kan stoppen, maar dat niet doet. 'Diegenen in Frankfurt die de angst kunnen stoppen doen zelf uit angst niets.' 

Fear and panic are blowing the eurozone apart. Those in Frankfurt who could stop the fear and panic do nothing out of fear — Paul De Grauwe (@pdegrauwe) 23 Jul 12

 

Athene

Griekenland speelde twee jaar geleden zijn toegang tot de belegger kwijt. Maar ook Athene wordt door zijn - officiële - kredietverschaffers in de tang genomen.

De Europese Centrale Bank draait de duimschroeven aan door niet langer Grieks papier als onderpand te aanvaarden en ook het Internationaal Monetair Fonds dreigt de kraan toe te draaien. Deze week strijkt de 'schoonmoedertrojka' van ECB, IMF en Europese Unie in Athene neer.

Waarschijnlijk is de vaststelling daar dat Athene zwaar tekort schiet in zijn saneringsopdracht. Dat alles lijkt een voorbode te zijn van een hete herfst, waarbij Europa zich zal moeten beraden of Griekenland nog een toekomst heeft in de muntunie.

Guido Westerwelle en Philipp Roesler, respectievelijk Duits minister van Buitenlandse Zaken en minister van Economie, lieten met krasse uitspraken al duidelijk blijven dat het geduld van Berlijn op en de compromisbereidheid nihil.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud