Advertentie

Materialise: geen nieuws, koers stijgt 20 procent

Materialise is een van de meest oververhitte aandelen van een oververhit beursjaar. ©nasdaq

Berichten over de zelfrijdende auto van Apple lijken zich in een zelfrijzende beurskoers van de Leuvense specialist in 3D-printing Materialise te vertalen. Een passend slotakkoord van het beursjaar 2020.

Belgische beleggers die dinsdag nog even de handel op Wall Street checkten, moesten zich de ogen uitwrijven: Materialise ging een vlotte 19 procent hoger en sloot op 58,03 dollar, een record.

Bij zo'n stratosferische klim verwacht je een belangwekkend nieuwsfeit dat beleggers fundamenteel optimistischer maakt over de business. Maar net als bij de oververhitte handel in het aandeel deze zomer is dat er niet.

Niet op de website van het Leuvense bedrijf zelf: het jongste bericht dateert van 30 november en gaat over een buitengewone (en virtuele) aandeelhoudersvergadering op 31 december (!) in een notariskantoor in de Kortrijksesteenweg in Gent. Ook niet op de Wall Street-bijbel The Wall Street Journal, evenmin op de altijd encyclopedische Bloomberg-terminal. Evenmin zijn tijdens de jongste conferencecall met analisten, vorige maand, echt schokkende zaken gezegd door het management.

Een zelfrijzende beurskoers dus. Die mogelijk voortvloeit uit een oververhitte beleggersreactie op berichten - op Reuters - als zou Apple tegen 2024 een zelfrijdende auto klaarstomen met eigen batterijtechnologie. Dat heeft weinig of niets met de business van Materialise te maken uiteraard, maar dat hoeft ook niet in dit oververhit beursjaar waarin de mondiale beurswaarde voor het eerst groter is dan de - dit jaar letterlijk - onderliggende economie.

Het bericht over Apple veroorzaakte een koopgolf in alle aandelen die van ver of van dicht iets te maken hebben met robotica of artificiële intelligentie. Een voorbeeld is de populaire ROBO Global Robotics & Automation ETF. Met die tracker kunnen beleggers - of steeds vaker: algoritmes - in één muisklik 86 aandelen kopen die 'iets' met robotica doen. De ETF, met ticker 'ROBO', sloot dinsdag net als Materialise op een record. Het gewicht in de tracker is niet gebaseerd op de beurswaarde van de onderliggende aandelen, maar een selectie van de beheerder Robo Global. Met een team van 11 mensen en 9 strategische adviseurs selecteren ze de aandelen voor de tracker. De ETF beheert 1,7 miljard dollar.

Een van die 86 namen is Materialise. De Leuvenaars hebben er een weging van 1,26 procent. Dat is vergelijkbaar met de sectorgenoot 3D Systems , die dinsdag ook stevig hoger ging. En nauwelijks minder dan de 1,45 procent van Nvidia , dat vele keren groter is en met zijn krachtige grafische chips wel cruciaal is voor de ontwikkeling van zelfrijdende auto's.

7,6%
etf ofte Extreme trading frenzy
Met een weging van 7,6 procent is Materialise na Tesla de belangrijkste component van de ETF ARK Autonomous Technology & Robotics, die dinsdag op een record afsloot.

Anders gesteld: Nvidia is groot genoeg om 'Robo-orders' vlot op te vangen, bij Materialise dreigt al snel een flessenhals. Te meer daar Materialise met een weging van 7,6 procent na Tesla het belangrijkste aandeel is van een andere ETF waarin beleggers zich de jongste dagen suf handelen: ARK Autonomous Technology & Robotics, met ticker ARKQ. Die ETF, die 663 miljoen dollar beheert, vlagde dinsdag bij een handelsvolume van 1,3 miljoen stuks op een record af.

De indexbeheerder ARK Investment is nu, luidens een mededeling aan de beurswaakhond SEC, met 12 procent van de aandelen na oprichter Fried Vancraen (62%) de grootste aandeelhouder.

Ter vergelijking: een andere tracker met ticker BOTZ, Global X Robotics & Artifical Intelligence, is logischer opgebouwd: daar hebben de twee koplopers in robotica, Nvidia en het Japanse Fanuc, elk een gewicht van zo'n 8 procent.

12x
Stevige waardering
Beleggers waarderen Materialise nu op 3 miljard dollar, ruim 12 keer de jaaromzet over 2019.

Analisten kunnen al een tijd de belegger niet meer bijbenen. Van de vijf analisten die het aandeel opvolgen hanteren er drie een lauw 'houden'-advies, twee zeggen 'verkopen'. Het meest enthousiaste koersdoel is van het beurshuis Piper Sandler, leert Bloomberg, en is met 38 dollar al ruim achterhaald door de feiten.

Beleggers waarderen Materialise op meer dan 3 miljard dollar (bijna 2,5 miljard euro). Dat is meer dan 12 keer de jaaromzet over 2019, 350 keer de bedrijfswinst en 1.500 keer de nettowinst. Dit jaar stevent Materialise door de impact van Covid-19 waarschijnlijk netto op verlies af.

Pro memorie: de Leuvense pionier in 3D-printing trok in 2014 tegen 12 dollar naar Nasdaq. Oprichter Fried Vancrean is door de gekte – althans op papier – anderhalf miljard euro waard.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud