Advertentie

Materialise overtuigt analisten, nu belegger nog

De groepsfoto bij de beursgang van Materialise. ©nasdaq

Anderhalve maand na de beursgang noteert Materialise 5 procent onder de introductieprijs. Analisten zijn overtuigd van het potentieel van het Leuvense 3D-printingbedrijf, de belegger vooralsnog niet.

Eind juni trok Materialise naar de beurs tegen een introductieprijs van 12 dollar, de onderkant van de vooropgestelde prijsvork. De Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq kreeg daarbij de voorkeur op het Brusselse koersenbord. De operatie leverde de Belgische 3D-printingpecialist 96 miljoen dollar (71,9 miljoen euro) op en een prijskaartje van 624 miljoen dollar.

Het moment voor de beursgang leek goed gekozen. Na een paar maanden van twijfel over de technologie, was 3D-printing de weken voor de introductie opnieuw 'hot' op Wall Street. De Solactive 3D Printing Index, een beursgraadmeter voor de sector, steeg op anderhalve maand ruim 30 procent.

Maar een doorslaand succes kan de beurscarrière van Materialise nog niet genoemd worden. Het aandeel noteert ruim 5 procent onder de debuutprijs. De Leuvenaars doen daarmee wel licht beter dan de sectorindex, die in dezelfde periode bijna 7 procent liet liggen. Vooral de afgelopen week verloren de 3D-aandelen terrein, nadat marktleider 3D Systems tegenvallende resultaten publiceerde. 

Radiostilte

Ondertussen is de periode van radiostilte afgelopen. Dat betekent dat de analisten van de banken die beursoperatie begeleiden hun rapporten op de wereld kunnen loslaten. Het gemiddelde koersdoel van het internationale analistenheir bedraagt 15,83 dollar, een opwaarts potentieel van bijna 40 procent. Vijf van de zeven analisten geven een koopadvies. Twee analisten kleven zelfs een potentieel prijskaartje van 19 euro op het aandeel. 

In ons land was beurshuis KBC Securities betrokken partij bij de beursgang. Analist Guy Sips geeft een 'bijkopen'-advies en een koersdoel van 14 euro. 'Built to grow and built to last', titelt Sips zijn 83-pagina's tellende rapport.

Het rapport somt een lange lijst positieve punten op: 'Materialise is een gevestigd bedrijf met een uitgebreide en ervaren staf, actief in een uitgesproken groeisector, met de juiste focus op bepaalde kernactiviteiten, en een sterke financiële positie, die overnames en investeringen in onderzoek en ontwikkeling toelaat.'

'Met een opwaarts potentieel van ruim 20 procent zou een koopadvies gerechtvaardigd zijn, maar ik hou het op 'bijkopen' omdat Materialise zo gevoelig is voor het marktsentiment over de sector', verduidelijkt de analist, die daarmee de vinger op de belangrijkste wonde legt.

Door die gevoeligheid voor de beleggersappetijt naar alles wat met 3D-printing te maken heeft, rijst de vraag of de Belgische 3D-trots er verstandig aan deed om Wall Street op te zoeken.

Nasdaq VS Brussel

'Ik versta waarom ze die keuze maakten', reageert Sips. 'Het management voelde er weinig voor om de technologie van nul uit te leggen aan de belegger. Ze wilden zich daarentegen liever concentreren op de uitleg van wat ze precies doen. Dan was Wall Street de juiste keuze, want daar is naast kapitaal ook veel kennis aanwezig. Op Nasdaq was er in juni trouwens een mooie 'window of opportunity' door de massale interesse voor 3D-printing.'

'Langs de andere kant is er wel het gevaar dat Materialise op termijn slechts één van de zovele 3D-bedrijven op Nasdaq wordt. In Brussel daarentegen was het bedrijf hét technologieaandeel bij uitstek geweest in een uitgesproken groeisector. De visibiliteit was gewoon veel groter geweest.'

Sips haalt het voorbeeld aan van Vasco Data, een andere Belg op de Amerikaanse technologiebeurs. 'Iedereen gebruikt de technologie, maar niemand volgt het bedrijf. Wall Street-analisten niet omdat het Belgisch is, Belgische analisten niet omdat het op Nasdaq noteert. Hopelijk is Materialise niet hetzelfde lot beschoren.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud