MDxHealth heeft snel vers geld nodig

Aan het tempo waartegen de specialist in prostaatkankertests nu cash verbrandt is de kas begin 2020 leeg.

MDxHealth   moet op zoek gaat naar vers geld, leert het halfjaarrapport. Dat is logisch: op 30 juni was er maar 12,2 miljoen dollar meer in kas, terwijl de specialist in prostaatkankertests over de eerste jaarhelft 12,7 miljoen dollar operationeel cash verbrandde. 

Ergo: tegen begin 2020 dreigt de kas leeg te zijn en is de 36 miljoen euro die het medisch bedrijf anderhalf jaar geleden ophaalde opgebruikt. En dus evalueert het management 'alle financieringsopties', zoals dat heet. 

-70%
Beurskoers in vrije val
De beurskoers van MDxHealth noteert 70 procent onder de koers waartegen het bedrijf in maart 2018 vers geld ophaalde

Het geld is nodig om de prostaatkankertests van de groep op de cruciale Amerikaanse markt op de kaart te zetten. Daar wrong de jongste paar jaar het schoentje. De beurskoers spreekt boekdelen: bij de kapitaalronde in maart 2018 gaf MDxHealth 10 miljoen nieuwe aandelen uit tegen 3,60 euro per stuk. De huidige beurskoers, 1,10 euro woensdagavond, ligt 70 procent lager.

3 vragen aan de CEO van MDxHealth

1. Waren er problemen bij uw commerciële team in de VS? Zo ja, zijn ze nu opgelost?

Ik zou niet zeggen dat er een probleem is in het commerciële team. Maar ik denk dat hun manier van werken niet gericht was op duurzame groei. Nu zijn we bezig om vooral meer omzet en groei te halen uit onze bestaande klanten, in plaats van steeds meer nieuwe klanten aan ons te binden. Dat geldt voor het product ConfirmMDx. De verbeterde kwartaal-op-kwartaalcijfers waarnaar we vandaag hebben verwezen, zijn een weerspiegeling van de operationele veranderingen in de onderneming en de strategie die we sinds het voorjaar van dit jaar hebben gemaakt. Ons product SelectMDx doet het goed, zoals uit de cijfers blijkt.

2. Dus de terugval was enkel te wijten aan deze andere manier van werken?

Er was daarnaast ook instabiliteit in de verkooporganisatie gedurende de laatste 18 maanden voor mijn komst. Het aantal verkopers steeg eerst van 25 naar 50, om daarna weer terug te dalen tot 25. We hebben stappen ondernomen om de structuur en de motivaties van onze verkooporganisatie te optimaliseren. 

3. Doorbreken in de Amerikaanse markt gaat gepaard met hoge marketingkosten. Tegelijk wilt u de kosten onder controle houden. Gaan die twee wel samen?

Ja, ik denk dat de discipline die we loslaten op onze operationele kosten niet ten koste van onze commerciële strategie hoeft te gaan. Het gaat erom voorlopig niet te focussen op allerlei potentiële projecten, maar om verder te bouwen op het groeipotentieel van ons huidige assortiment. Daar moeten we zoveel mogelijk omzet uit zien te puren.

  1. Waren er problemen bij uw commerciële team in de VS? Zo ja, zijn ze nu opgelost?

Kwakkelende verkoop

De koersval komt er door de kwakkelende verkoop. Vooral de verkoop van de prostaatkankertest ConfirmMDx stokte. Dat kostte CEO Jan Groen de kop, de Amerikaan Michael McGarrity probeert nu het tij te keren. 

Op het eerste gezicht biedt het eerste halfjaar weinig beterschap. De inkomsten uit de verkoop van producten tuimelt 36 procent naar 10,57 miljoen dollar. Zorgwekkend is vooral de prostaatkankertest ConfirmMDx, waarvan de verkoopvolumes met een vijfde terugliepen tot 8.732 stuks. De verkoop van een nieuwere test, SelectMDx, verdubbelde op de Amerikaanse markt tot meer dan 10.000 stuks, maar toch blijft ConfirmMDx meer dan 90 procent van de omzet genereren.

 

Stabilisatie

Daarom blijft dé missie voor McGarrity de verkooporganisatie van ConfirmMDx op punt zetten en tegelijk de kosten onder controle houden. Er gloort pril beterschap: over het tweede kwartaal stabiliseerden de verkopen van ConfirmMDx min of meer met 4.353 verkochte tests, tegenover 4.379 in het eerste kwartaal. De snelle terugloop van de voorbije kwartalen lijkt daar maar minstens even gestopt. 

Dat laatste kan niet beletten dat het aandeel een stevige tik krijgt, nu een verse geldronde hoogdringend is. MDxHealth koerst op de Brusselse beurs donderdag tot 18 procent lager naar 1,02 euro. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud