MDxHealth zakt naar diepterecord

MDxHealth-CEO Jan Groen ©Lieven Van Assche

Analisten stellen vragen bij het potentieel van de prostaatkankertest ConfirmMDx, veruit de belangrijkste omzetdraaier.

Na het jongste omzetalarm lijken beleggers in MDxHealth   de handdoek te gooien. De Luikse specialist in snelle medische diagnose sloot donderdag 6,5 procent lager op 1,286 euro. Dat is een nieuw dieptepunt. Het vorige dateerde van augustus 2011, 1,31 euro. En vrijdag tuimelde het aandeel verder omlaag.

MDxHealth trok, toen nog onder de naam OncoMethylome Sciences, in juni 2006 tegen omgerekend 7,5 euro naar de beurs. Wie toen intekende en bleef zitten, zag intussen dus 83 procent van zijn inleg in rook opgaan. 

Het omzetalarm begin deze week was dan ook een opdoffer van jewelste. Terwijl de groep over de eerste negen maanden van 2018 jaar op jaar een omzetgroei van 29 procent boekte - op zich al een forse vertraging tegenover de eerste jaarhelft - was er over heel 2018 een  krimp  van 2 procent. 

De opdoffer komt extra hard aan, omdat 2018 eigenlijk het jaar van de waarheid moest worden. Het Belgisch-Amerikaanse bedrijf spendeerde handenvol geld aan een verkoopapparaat om zijn tests op de cruciale Amerikaanse markt te laten doorbreken.

Cash burn

Het resultaat is dat MDxHealth in een steeds sneller tempo cash verbrandt: eind vorig jaar zat nog 26 miljoen dollar in kas. Dat is minder dan de 35 miljoen dollar cash die MDxHealth over het boekjaar verbrandde, rekening houdend met de 44 miljoen dollar die de groep in het voorjaar ophaalde.

De verkoopinspanningen rendeerden niet. De analisten van KBC Securities ramen dat de prostaatkankertest ConfirmMDx, in 2017 goed voor meer dan 90 procent van de groepsomzet, in het vierde kwartaal de inkomsten met 60 procent zag afnemen.

We zien niet in hoe je weer kunt groeien als je een kwart van de kosten wegsnijdt
Michael Ruzic-Gauthier
Berenberg-analist

Dat is zorgwekkend en suggereert dat het product nu al potentieel over zijn piek is. 'We zijn ons vertrouwen kwijt in ConfirmMDx', stelde het beurshuis Berenberg donderdag onomwonden. 

CEO Jan Groen kondigde aan in de kosten te snijden. Dat is logisch gelet op de hoge cash burn, maar hypothekeert tegelijk de pogingen om de groeimotor weer te laten aanslaan. 'We zien niet in hoe je weer kunt groeien als je een kwart van de kosten wegsnijdt', schrijft Berenberg nog.

Het beurshuis denkt dat het besparingsplan een 'tijdelijke oplossing' is en rekent op een meer gedetailleerd plan. Volgens de analisten is het mogelijk een betere optie beloftevolle projecten die Groen noodgedwongen on hold zet - zoals de urinetest AssureMDx om blaaskanker op te volgen - te verkopen en zo snel geld in het laatje te brengen. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud