Amerikaanse megadeal in beleggersdata

Het nieuwe goud: beleggersdata. ©REUTERS

S&P, de invloedrijkste leverancier van beursbarometers ter wereld, heeft 44 miljard dollar veil voor IHS Markit, de invloedrijkste vinger aan de pols van de economie.

Mocht u er nog aan twijfelen: de beurshandel is in deze pandemie meer dan ooit big business geworden. De sterke toename van de handel vertaalt zich nu in een miljardendeal tussen de twee belangrijkste leveranciers van beleggerskompassen. S&P Global betaalt 39 miljard dollar (32 miljard euro) aan de aandeelhouders van rivaal IHS Markit . Met de nettoschulden erbij, gaat het om een deal van 44 miljard dollar (37 miljard euro).

S&P betaalt de overname volledig in aandelen. De groep biedt 0,2838 aandelen S&P per aandeel IHS Markit. Het bod impliceert een beperkte premie van 4,7 procent op de slotkoers van IHS Markit vrijdagavond. Na de deal bezitten de aandeelhouders van S&P 67,75 procent van het geheel. Douglas Peterson, de CEO van S&P, wordt CEO van het geheel. Lance Uggla, CEO van IHS, blijft gedurende één jaar aan als adviseur.

S&P is van oorsprong een ratingbureau en is samen met aartsrivaal Moody's nog altijd wereldmarktleider in kredietscores die cruciaal zijn voor elk bedrijf dat hoopt schuldpapier bij een breed publiek te slijten. Maar via een reeks overnames is de Amerikaanse informatieleverancier uitgegroeid tot een moloch, die naast de obligatiemarkten ook incontournabel is geworden op de aandelenmarkten (via S&P Dow Jones Indices) en de grondstoffenmarkten (via Platts).

De datajackpot van de beurzen

Data is dé brandstof van een steeds frenetiekere beurshandel. En dus hebben grote spelers miljarden veil voor de leveranciers van die data. Een factuur die vaak ongemerkt bij u, de belegger, terechtkomt.

Hoe invloedrijk S&P is, illustreerde eerder deze maand de beslissing om Tesla toe te laten in de S&P500, de invloedrijkste beursbarometer op Wall Street. Die beslissing katapulteerde de beurswaarde van de pionier in elektrische auto's boven 500 miljard dollar, anticiperend op een stroom kooporders.

Kooporders die er komen omdat de wereld in dit pandemiejaar niet alleen fors meer belegt, maar ook steeds 'passiever' belegt. Beleggers doen almaar minder à la Warren Buffett aan stock picking, maar ze schaduwen een index. ETF's, beursgenoteerde fondsen waarmee je in één muisklik een land, regio, sector of grondstof koopt, zijn zo'n big business geworden dat marktleider BlackRock met een portefeuille van 7.800 miljard dollar nu invloedrijker is dan eender welke centrale bank.

Die ETF's hebben net als een steeds meer computergestuurde algoritimische beurshandel als 'grondstof' echter indexen en data nodig. Die grondstof levert een speler als S&P. Met IHS Markit zou de Amerikaanse gigant een laatste resterende blinde vlek opvullen: macro-economische data.

Markit ontstond in 2001 in een Engelse schuur als een zot idee van een Canadese obligatiehandelaar, maar is via de fusie met rivaal IHS uitgegroeid tot de invloedrijkste vinger aan de pols van de economie ter wereld. Een vinger aan de pols die beleggers bijna in realtime inzage belooft in de toestand van de wereldeconomie, van de globale conjunctuur tot pakweg de vrachtluchtvaart of de bulkscheepvaart.

IHS Markit realiseerde vorig jaar 1 miljard dollar bedrijfswinst op 4,4 miljard dollar omzet. S&P Global was in 2019 goed voor 3,2 miljard bedrijfswinst op 6,7 miljard dollar inkomsten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud