Merkel: 'Euro zit in zeer ernstige situatie'

'De Ierse crisis is anders dan de Griekse maar ze is even onrustwekkend', zei Angela Merkel vandaag. 'We zitten in een uitzonderlijk ernstige situatie als het over de euro gaat.' Het Ierse reddingsplan lijkt ondertussen een maat voor niks. De Ierse tienjaarsrente zoekt nieuwe pieken op, terwijl de euro stevig onderuit gaat.

De uitspraak van Angela Merkel benadrukt hoe de Ierse crisis de hele eurozone parten kan spelen. Wolfgang Schauble, de Duitse minister van Financiën, gaf eerder op de dag al een zelfde signaal. 'De toekomst van de eurozone staat op het spel. We moeten onze verantwoordelijkheid nemen.'

Amper een dag nadat Dublin aanklopte bij de Europese Unie en het International Monetair Fonds (IMF) voor noodhulp, schiet de Ierse financieringskost weer de hoogte in. De Ierse langetermijnrente stijgt 25 basispunten tot 8,1 procent. Beleggers dumpen ook Portugees staatspapier: de tienjaarsrente veert 22 basispunten op naar 6,73 procent.

De Europese banken volgen het ritme van de obligatiemarkten: ze tuimelen gemiddeld zo'n 2 procent. Het grootste verlies is voor Bank of Ireland, dat bijna 30 procent dondert tot 0,273 euro.

De tuimelperte is ingegeven door de vrees voor een nieuw rondje minwaarden bij de banken. Beleggers gaan er, alle reddingsplannen ten spijt, van uit dat het vroeg of laat tot een schuldherschikking komt in een van de geplaagde, 'perifere' eurolanden.

Angstbarometer

Die vrees uit zich onder meer in het oplopende renteverschil tussen Spaans en Duits schuldpapier, dat geldt als het veiligste uit de eurozone. Kort na de middag loopt de 'spread' op tot 230 basispunten, een nieuw record (zie grafiek).

Het Spaans-Duitse renteverschil staat te boek als een van de beste 'angstbarometers' voor de Europese schuldencrisis. Op de vooravond van de reddingsplan voor Griekenland begin mei, piekte de spread het eerst boven de 150 punten. Toen zette Europa een reddingsplan van 750 miljard euro in voor de euro. Zes maanden later bedraagt dat verschil 80 basispunten meer, een teken dat de schuldencrisis nog lang niet van de baan is.

Het reddingsplan van 750 miljard euro neemt het liquiditeitsrisico weg: Athene, en nu ook Dublin, kunnen via de leningen jarenlang 'schuilen' zonder een beroep op de markten te moeten doen. Fundamenteel veranderen die leningen niets aan het solvabiliteitsrisico: namelijk de vrees dat armlastige overheid op termijn niet aan hun verplichtingen zullen kunnen voldoen.

Ook de euro moet het opnieuw ontgelden. De waarde van de Europese eenheidsmunt holt bijna 1 procent uit tot 1,35 dollar. Door de aanslepende onzekerheid over de redding van Ierland verloor de euro de jongste weken een groot deel van zijn pluimen. Begin november stond de munt nog 5 procent hoger, op 1,42 dollar.

België

Voor de Belgische grootbanken loopt de blootstelling aan Ierland op tot 44 miljard euro, blijkt uit cijfers van de Bank voor Internationale Betalingen. In de Bel20 bengelt het financiële trio onderaan. In de Bel20 is het grootste verlies is voor verzekeraar Ageas, dat 4 procent zakt.

 

 

 

 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud