opmerkelijk

Met 2.000 miljard koop je nog geen inflatie

©Bloomberg

Op 2,5 jaar tijd kocht Mario Draghi het equivalent van een Facebook, Apple, Amazon en Google aan schulden op. En de inflatie? Die blijft hardnekkig onder 2 procent.

In juli kocht de Europese Centrale Bank met vers gedrukt geld opnieuw voor iets meer dan 60 miljard schulden op. Daarmee staat de teller sinds de start van het inkoopprogramma op meer dan 2.000 miljard, 2.013,1 miljard om precies te zijn.

Dat is een 2 met 12 nullen. Om zo'n cijfer minder abstract te maken: je kunt er in theorie Facebook, Apple, Google én Amazon mee opkopen.

Het gros van de opgekochte schulden, 1.661 miljard euro, zijn staatsobligaties. De rest zijn bedrijfsobligaties en herverpakte bankkredieten. Door de inkopen is de balans van de ECB nu 4.248 miljard euro groot, bijna 40 procent van het bruto binnenlands product van de eurozone. 

©Tijd Multimedia

Voorzitter Mario Draghi zette de schuldenbazooka in maart 2015 in om de inflatie aan te jagen, richting de doelstelling van de bank: minder dan, maar dicht bij 2 procent.

Waarom die doelstelling? De theorie luidt dat consumenten en bedrijven het geld niet meer laten rollen als het leven goedkoper wordt, omdat ze dan hun geld oppotten. Minstens even belangrijk is dat een beetje inflatie de collectieve schuldenberg van 9.700 miljard euro die de overheden in de eurozone collectief torsen beheersbaar maakt, door ze jaar na jaar reëel af te toppen

In de praktijk stopt Frankfurt door in bulk staatspapier op te kopen beleggers en banken elke maand vele miljarden cash toe. Met de vriendelijke boodschap die cash productiever aan het werk te zetten, via de aankoop van bedrijfsobligaties en aandelen.

Dit in de hoop dat bedrijven die zo hun financieringslasten zien dalen meer investeren en dus de groei aanzwengelen. De vele cash die de ECB naar de financiële markten liet vloeien, zorgde logischerwijs voor groot jolijt bij beleggers. De Europese beurzen noteren dicht tegen het hoogste peil in jaren. 

Veel 'financiële inflatie' dus. Met de reële inflatie wil het minder lukken.

Ook al verklaarde Mario Draghi in juni de deflatiedreiging voor geweken, de inflatie blijft spijts een kortstondige opleving dit voorjaar hardnekkig onder de doelstelling. Meer nog: volgens de eigen prognoses zal de ECB nog jaren haar doelstelling rateren: voor 2019 voorspellen de centrale bankiers een inflatie die slechts bescheiden aantrekt, tot 1,6 procent. 

©Tijd Multimedia

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud