Advertentie

Microsoft, de grote overlever van Big Tech

Satya Nadella, CEO van het waardevolste bedrijf ter wereld. ©Photo News

Twintig jaar nadat Microsoft General Electric onttroonde als waardevolste bedrijf ter wereld doet de grote overlever van de techsector dat huzarenstuk over, nu ten koste van Apple.

Bijna op kousenvoeten heeft Microsoft  deze week Apple  onttroond als waardevolste bedrijf ter wereld. Apple ging bij de wereldwijde malaise rond de technologiesector extra hard onderuit, uit vrees dat een beurswaarde van 1.000 miljard te hoog gegrepen is nu de rek uit de verkoop van de iconische iPhone is. 

Microsoft hield daarentegen goed stand en is nu met 828 miljard dollar een paar miljard meer waard dan Apple en dus mag topman Satya Nadella en niet Apple-topman Tim Cook of Jeff Bezos van alleswinkel Amazon zich de CEO van het waardevolste bedrijf ter wereld noemen. 

De beursmastodonten (in miljard dollar)

  1. Microsoft: 828
  2. Apple: 826
  3. Amazon.com: 773
  4. Alphabet (Google): 729
  5. Berkshire Hathaway: 523
  6. Alibaba: 406
  7. Facebook: 389
  8. Johnson & Johnson: 384
  9. Tencent: 369
  10. JPMorgan: 365

Meteen een perfecte illustratie van de wedergeboorte van een softwaregigant die velen met zijn Windows-besturingssysteem al tot dinosaurus uit het pc-tijdperk hadden gedegradeerd.

Onder Nadella heeft Microsoft echter de cashflow uit de 'dinosaurusactiviteiten' aangewend om zich via Azure en Office 365 ook een toekomst te geven in het tijdperk van de cloud en de à la carte-software. 

De eerste keer dat Microsoft het waardevolste bedrijf ter wereld was, dateert van ... 15 september 1998. Om een idee te geven: Google is dan exact 11 dagen oud en een zoekmachine genaamd Altavista van vooraanstand techbedrijf Digital Equipment is populair, Amazon en Apple zijn minder dan 2 miljard waard en de tiener Mark Zuckerberg is nog zes jaar verwijderd van de aha-erlebnis die uiteindelijk Facebook zal worden. 

Pittig detail: net als nu gaf Microsoft ook in 1998 glans aan de promotie door het meest bewonderde bedrijf van het tijdperk te onttronen. Op 15 september 1998 was dat General Electric  (GE). 

En terwijl Microsoft helemaal terug is van nooit weggeweest, is de beurskoers en de reputatie van GE geïmplodeerd en moet het conglomeraat nu zichzelf strippen om te overleven. Een schoolvoorbeeld van hoe moeilijk het als bedrijf is om aan de wereldtop te blijven. Tenzij je Microsoft heet. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud