Advertentie

Miljardenstimulus ECB vindt weg naar economie

Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank ©BELGAIMAGE

De kredietverlening in de eurozone trekt aan. Dat leert de driemaandelijkse rondvraag van de Europese Centrale Bank (ECB) bij de banken. Een opsteker voor voorzitter Mario Draghi in de aanloop naar de belangrijke rentevergadering woensdag.

Soms verbazen banken zichzelf, zo leert de rondvraag die de Europese Centrale Bank (ECB) elk kwartaal in de sector houdt. De financiële sector in de eurozone is begin dit jaar soepeler geworden in haar kredietverlening dan ze zelf verwachtte bij de vorige ondervraging. Vooral de bedrijven kunnen vlotter bij de banken aankloppen. Voor woonkredieten verstrekt aan gezinnen houden de banken de teugels dan weer iets strakker dan eind vorig jaar.

In vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder zijn de kredietvoorwaarden 'substantieel' verbeterd, meldt Frankfurt. Maar in een historische vergelijking blijft het kredietbeleid van de banken behoorlijk strak. Voor het lopende kwartaal verwachten de kredietverstrekkers dat de huidige evoluties doorzetten: voor bedrijven vlotter toegang tot leningen, terwijl voor hypotheken de vereisten iets strikter zullen worden.

Het percentage banken dat een strikter kredietbeleid voert of de vraag naar kredieten ziet stijgen. ©(rv)

De kredietvoorwaarden zijn maar één kant van het verhaal. De economische actoren moeten op hun beurt natuurlijk ook leningen willen aangaan. Uit de rondvraag blijkt dat vooral gezinnen vandaag vlotjes de geldkraan willen aftappen. En ook voor het komende kwartaal lijkt de Europeaan zich nog lustig op de hypotheekmarkt te willen gooien. Alleen zal hij daar dus licht strengere banken tegenkomen. De krediethonger bij bedrijven lijkt dan weer wat stil te vallen.

Volgens ING-econoom Teunis Brosens tonen de cijfers dat vooral de gezinnen profiteren van het lagerentebeleid van de ECB. Petercam-hoofdeconoom Bart Van Craeynest ziet een voorbode van een toename van de binnenlandse vraag. Dat zou de groei in de eurozone een extra duwtje in de rug kunnen geven.

ECB lending survey shows surging credit demand, suggesting a significant pickup in Eurozone domestic demand is coming pic.twitter.com/005eMtJVEj— Bart Van Craeynest (@BVanCraeynest) 14 april 2015

Pluimen op de hoed

De ECB polste ook naar de effecten van haar eigen beleid. In januari kondigde Draghi een programma aan om maandelijks 60 miljard euro in de economie te pompen door schuldpapier op te kopen. De banken gaven op hun antwoordblaadjes aan dat ze het extra geld inzetten om nieuwe leningen toe te kennen en de voorwaarden te versoepelen.

Woensdag staat Draghi de pers te woord na afloop van de rentevergadering in Frankfurt. Nieuwe maatregelen moeten niet verwacht worden, maar de Italiaan zal ongetwijfeld de gelegenheid te baat nemen om een pluim op zijn eigen hoed te steken. De ECB kreeg de afgelopen jaren heel wat kritiek dat haar stimulusbeleid vooral de markten dopeert. Met de rondvraag bij de banken in de hand kan Draghi zijn criticasters van antwoord dienen. Het lijkt dat het inkoopprogramma aanslaat en dat de miljardenstimulus toch gedeeltelijk zijn weg vindt naar de reële economie.     

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud