Advertentie

Minder dan helft beleggers lust Orange Belgium-bod

Orange versus de minderheidsaandeelhouders van Orange Belgium: where is the love? ©BELGA

Ondanks de lauwe interesse verhoogt de Franse operator Orange bij de heropening zijn bod op de Belgische dochter niet.

13 miljoen stukken Orange Belgium heeft de Franse moeder Orange verworven tijdens het overnamebod dat de voorbije twee weken liep en dat vrijdag afgesloten werd. Dat is slechts een kleine helft - 46,1 procent - van de aandelen die voor het bod bij het brede publiek verspreid zaten, leert een mededeling.

Een grote verrassing is de lauwe interesse niet. Bij de minderheidsaandeelhouders heerst grote onvrede over het karige bod. Meest uitgesproken was de 'grootste kleine aandeelhouder', het Britse fonds Polygon. Bijna 170 kleinere aandeelhouders lieten Deminor, Polygons adviseur, weten dat ze hun stukken evenmin inbrengen.

Picasso-roof

Polygon vergeleek het bod met een 'Picasso-roof', omdat het te weinig rekening hield met het zendmastenpark van de nummer drie van de Belgische telecomsector. Die zendmasten zijn bij grote beleggers populairder dan goud, dankzij hun decennialang stabiel rendement in een nulrentende oceaan.

Maar in tegenstelling tot de grootaandeelhouders van Zenitel en Sioen, die hun bod verhoogden om morrende aandeelhouders over de streep te trekken, buigt Orange niet. Parijs heropent gewoon het bod aan dezelfde voorwaarden, 22 euro per aandeel, van 28 april tot 4 mei. Polygon is niet van plan zijn aandelen in te brengen in het heropende bod.

Wiskunde

Orange controleerde voor het bod al 53 procent van de Belgische dochter. Met de extra stukken is dat controlebelang nu bijna 75 procent geworden. Maar dat is ruim onvoldoende voor de onverbiddelijke wiskunde van de Belgische overnamewetgeving.

75%
aandelen in handen van orange
Orange bezit nu bijna 75 procent van de aandelen van zijn Belgische dochter. Maar dat blijft ruim onvoldoende om de minderheidsaandeelhouders uit te roken.

De wetgeving voorziet stevige 'verkeersdrempels' om te vermijden dat grote aandeelhouders snel minderheidsaandeelhouders kunnen 'uitroken'. Zo'n uitrookbod kan maar als Orange na het overnamebod niet alleen 95 procent van alle aandelen controleert, maar ook 90 procent van alle bij het brede publiek verspreide aandelen.

Die kans is klein. Deze ochtend noteert het aandeel Orange Belgium opnieuw - licht - boven de biedprijs. Voor alle duidelijkheid: mocht Orange op de beurs stukken boven de biedprijs kopen, dan moet Parijs - steeds volgens de overnamewet - het bod meteen naar die betaalde prijs verhogen.

De kleine belegger is meer geneigd geduldig te wachten tot Orange met de ogen knippert en alsnog het bod verhoogt.
David Vagman
ING-analist

ING-analist David Vagman, die eerder al het bod als karig omschreef, vindt het feit dat 25 procent van de aandelen bij het brede publiek verspreid blijft positief. Daardoor zal de verhandelbaarheid van het aandeel minder dan gevreesd afnemen.

'Cruciaal is nu de vraag welk deel van de resterende minderheidsaandeelhouders kleine beleggers zijn', zegt Vagman. 'Die zijn het meest gefocust op de lange termijn en minder bezorgd over een kleinere verhandelbaarheid van het aandeel. De kleine belegger is meer geneigd geduldig te wachten tot Orange met de ogen knippert en alsnog het bod verhoogt.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud