Minnetonka zet Dow op record

©REUTERS

De Dow Jones sloot voor het eerst boven 29.000 punten. Goldman Sachs doet moeilijk, Minnetonka geeft echter tegengas.

Op Wall Street ondernam de Dow Jones  dit keer een geslaagde poging om het slotrecord van 9 januari - 28.957 punten - scherper te stellen. Dinsdag lukte het ondanks de recordcijfers van JPMorgan net niet. Woensdag wel: de oudste beursbarometer ter wereld koerste 0,3 procent hoger op 29.031 punten. 

Goldman Sachs   - een zwaargewicht in de Dow Jones - zag over het vierde kwartaal de nettowinst een kwart krimpen tot 1,72 miljard dollar. Het beurshuis verwijst naar 'juridische kosten'. Waarschijnlijk gaat het over de grote corruptiezaak in Maleisië waar de bank in betrokken is. Goldman sloot een minieme 0,2 procent lager naar 245,21 dollar. 

De matte beursdag van Goldman wordt gecompenseerd door de sterke prestatie van UnitedHealth Group  . De grootste ziekteverzekeraar van de Verenigde Staten ging na degelijke resultaten 2,8 procent hoger op 296,41 dollar.

UnitedHealth is in het buitenland waarschijnlijk de minst bekende Dow-component. De business - het kluwen van de Amerikaanse gezondheidszorg - is dan ook oer-Amerikaans, net als het hoofdkantoor: dat ligt sinds de oprichting in 1974 in Minnetonka in de prairiestaat Minnesota.  

De vermogensgigant Blackrock   mocht 2,3 procent bijschrijven. Die zag dankzij de groeiende populariteit van passiefbeleggen - waarbij beleggers met één muisklik in of uit een regio, sector of land stappen - het beheerd vermogen afgelopen kwartaal tot 7.430 miljard dollar aandikken. Dat dankzij het - door de invloedrijke topman Larry Fink zelf voorspelde - prima beursklimaat vorig jaar. Pro memorie: Blackrock trok in 1999 tegen 14 dollar per aandeel naar Wall Street. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud