Stimulushoop helpt Wall Street aan bescheiden winst

Klimmende techwaarden en de hoop op verse stimulus zetten Wall Street hoger. ©EPA

De Amerikaanse beurzen sloten een erg volatiele sessie licht hoger. Met dank aan de techwaarden en aan minister Mnuchin die de onderhandelingen over bijkomende stimulus weer vlot wil trekken. De vraag is of dat lukt.

De Amerikaanse beurzen zwalpten in de eerste twee handelsuren door massale onzekerheid. Covid-19 blijft ook in de VS volop mensen besmetten, zodat er hier en daar weer strengere beschermingsmaatregelen van kracht zijn.

Er is ook de politieke onzekerheid: het is niet zeker dat president Trump het Witte Huis zonder slag of stoot zal willen verlaten mocht hij de verkiezingen verliezen.

En dan is er het economisch risico: het herstel vertraagt en een nieuw stimulusplan geraakt maar niet door het Congres.

Tijdens een getuigenis voor het bankencomité van de Amerikaanse Senaat pleitte zowel Fed-voorzitter Jerome Powell als minister van Financiën Steven Mnuchin voor extra stimulus. Een doelgericht pakket om de gevolgen van de pandemie te lenigen is nog steeds nodig, beklemtoonde hij. Mnuchin zei ook dat hij de onderhandelingen met Nancy Pelosi, de Democratische voorzitster van het Huis van Afgevaardigden, wil hervatten. Toen een opening die Pelosi maakte, maar weinig afweek van een eerder voorstel, vervaagde het optimisme.

Meer steunaanvragen

Van de arbeidsmarkt was er minder goed nieuws. De nieuwe aanvragen voor een werkloosheidsvergoeding stegen vorige week met 4.000 tot 870.000 en blijven daarmee op een hoog peil. Economen hadden een daling tot 850.000 verwacht. Een slappe arbeidsmarkt vertaalt zich in een voorzichtige consument. Een consument die de voornaamste motor van de Amerikaanse economie is.

De indexen besloten een hobbelige sessie met bescheiden winsten. De Dow Jones won 0,2 procent en de S&P500 0,3 procent. De Nasdaq Composite deed een fractie beter met een winst van 0,4 procent.

Wall Street zat bij opening even in correctieterrein (10 procent onder de piek van begin september), maar klom daar al snel weer uit.

Tesla en Nikola

De techwaarden gaven de toon aan met redelijke winsten voor Apple (+1%) en Alphabet   (+1%). De bouwer van elektrische wagens Tesla, die in de twee voorgaande sessies ruim 15 procent verloor, herstelde 2 procent. Beleggers waren nogal ontgoocheld over het nieuws dat Tesla aankondigde op zijn ‘Battery Day’.

De (toekomstige) bouwer van elektrische vrachtwagens Nikola verloor woensdag al een kwart van zijn waarde en dook donderdag dieper. Er ging nog eens 9,7 procent van de koers tot 19,10 dollar. Begin juni trok Nikola naar de beurs tegen 37,5 dollar. De bodem onder het aandeel is zoek sinds topman Trevor Milton opstapte te midden fraudeberichten die door de Amerikaanse beurswaakhond SEC worden onderzocht.

Ook Accenture (-7,1%) stond stevig onder druk. De specialist in professionele diensten en consulting kwam met tegenvallende resultaten en vooruitzichten.

In het vierde kwartaal van het gebroken boekjaar 2019/2020 kwam de omzet lager uit dan verwacht. Bovendien was de prognose voor het lopende eerste kwartaal aan de zwakke kant. Accenture voorspelt een omzet tussen 11,15 en 11,55 miljard dollar. Analisten rekenden tot dusver op 11,52 miljard dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud