Moody's blijft somber over Ierse banken

Hoewel Moody's positief gestemd is over Ierland, blijven de vooruitzichten voor de bankensector in dat land negatief. Dat meldt de kredietbeoordelaar in een rapport dat vrijdag is gepubliceerd. Terwijl de Ierse economie gestaag verder uit het dal klimt, zal het herstel in de financiële sector naar verwachting aanzienlijk meer tijd vergen.

Volgens Moody's blijft een extreem hoog bedrag aan slechte kredieten de Ierse banken parten spelen. Leningen waarvan de terugbetaling twijfelachtig is, zijn goed voor 30 procent van het totale bedrag aan uitstaande kredieten. Daardoor is het risico op afschrijvingen groot, ondanks een geleidelijke verbetering van het economische klimaat.

De Ierse banken kampen al sinds de kredietcrisis met grote verliezen op leningen en moesten een zwaar beroep doen op staatssteun. In 2010 kon het land zelf ook geen geld meer lenen en moest het met 85 miljard euro aan internationale noodleningen op de been worden gehouden. Het werd daarmee het eerste euroland dat niet meer in zijn eigen financieringsbehoefte kon voorzien.

Sindsdien heeft Ierland met zware bezuinigingen en hervormingen de staatsfinanciën op orde gebracht. Het staat sinds begin dit jaar financieel weer op eigen benen. Ierland heeft inmiddels van Moody's en andere kredietbeoordelaars een hoger rapportcijfer gekregen waarmee het weer in aanmerking komt voor investeringen door bijvoorbeeld veel institutionele beleggers.

De balansen van banken zijn daarentegen sterk verslechterd sinds zij in 2011 van nieuw kapitaal werden voorzien. Het balansonderzoek dat de Europese Centrale Bank (ECB) laat uitvoeren bij de grootste banken in de eurozone, zal in Ierland dan ook flinke tekorten aan het licht brengen, verwacht Moody's. Het valt niet uit te sluiten dat schuldeisers een deel van de rekening zullen moeten betalen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud