Advertentie

Moody's: 'Ontex zal schulden moeten herfinancieren'

©Thomas De Boever

Het ratingbureau Moody's duwt met een knip in de kredietscore het schuldpapier van de luierfabrikant nog dieper in de categorie 'rommel'.

Moody's verlaagt de kredietscore van Ontex   nog een trapje, van Ba3 naar B1. Daarmee noteert het schuldpapier van de kwakkelende en duchtig geshorte luierproducent nog dieper in de categorie rommel, vier trapjes onder de noemer 'investment grade'. 

'De adviesverlaging volgt op de aanhoudend zwakke operationele prestaties. De besparingen die het transformatieplan oplevert, worden grotendeels tenietgedaan door tegenzittende wisselkoersen en de prijs- en volumedruk die de hevige concurrentie met zich meebrengt', stipt analist Lorenzo Re aan. Hij schat dat de schulden over de komende 18 tot 24 maanden 4,5 à 5 keer de jaarlijkse brutobedrijfswinst (ebitda) zullen bedragen. 

Volgens Re dringt een herfinanciering van de schulden zich op. 'Ontex zal de forse schuld die in 2022 vervalt tijdig moeten zien te herfinancieren om voldoende liquiditeit te behouden.'

De analist merkt op dat zowel een termijnlening van 600 miljoen als een kredietlijn van 300 miljoen in september 2022 op de vervaldag komt. 'Wij verwachten dat Ontex minstens een van deze twee zal herfinancieren.'

Het aandeel Ontex is zoals wel vaker een muurbloempje bij de beursrally en brokkelt 0,5 procent af tot 9,58 euro. De beurswaarde is met twee derde gezakt sinds de piek in 2017 (zie grafiek). In 2018 wimpelde het bedrijf een indicatief bod van private-equityreus PAI af.

5%
geshorte aandelen
Bijna 5 procent van de aandelen van Ontex wordt gecontroleerd door shorters.

Met zijn wankele balans is de groep aangeschoten wild bij shorters. Bijna 5 procent van de aandelen is 'geshort', het grootste aandeel van alle Belgische aandelen volgens de beurswaakhond FSMA.

Goldman Sachs zette Ontex vorige maand op de verkooplijst. Het beurshuis verwijst naar de bikkelharde concurrentie van giganten als Kimberly-Clark, Procter & Gamble en Essity en de vrees dat de grondstoffenprijzen - houtpulp en oliederivaten - dit jaar van een rugwind in een kopwind veranderen.

De nettoschulden - 878 miljoen per 30 september - torenen hoog uit boven de cashflow, die door de tuimelperte van belangrijke munten als de Mexicaanse peso en de Braziliaanse real onder druk staat. Bovendien staat op de balans flink wat 'lucht', goodwill die ex-CEO Charles Bouaziz betaalde voor grote overnames die nooit het verhoopte rendement opleverden. De morrende aandeelhouders eisten en verkregen vorig jaar het ontslag van Bouaziz.

De nieuwe CEO, Esther Berrozpe, stelt volgende week woensdag de jaarresultaten voor. Zeggen dat ze onder grote druk staat is een understatement van formaat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud