Advertentie

Moskou kan vrije val roebel niet afremmen

'Banken maken ons bedelaars', stellen betogers in het centrum van Moskou. Veel Russen hebben een woonkrediet afgesloten in buitenlandse munt. ©REUTERS

De pijlsnelle val van de olieprijs is een meevaller van formaat voor de westerse consument, maar eist ook slachtoffers: beleggers lijken er steeds meer van uit te gaan dat de Russische economie op de knieën zit.

Met hun beslissing de oliekraan open te blijven draaien, hebben de Saudi's de westerse consument de facto een belastingsverlaging van formaat gegund. Maar terwijl de Saudi's met hun 900 miljard dollar deviezenreserves de luxe hebben om een lage olieprijs lang te kunnen uitzweten, geldt dat niet voor alle grote olie-exporteurs.

Vooral Rusland lijkt in de tang genomen door de tuimelende olieprijs. Olie is immers veruit het belangrijkste uitvoerproduct van Rusland. Zakenbank JPMorgan verwacht dat de Russische economie volgend jaar 0,8 procent krimpt, na een minieme groei van 0,6 procent dit jaar. De crisis komt bovenop de westerse sancties, nadat Moskou het Oekraïense schiereiland Krim annexeerde.

De Russische centrale bank probeerde donderdag de beleggersvlucht af te remmen door de basisrente nog eens te verhogen, tot 10,5 procent. Maar dat brengt geen zoden aan de dijk: tegenover de euro zakt de roebel nog eens meer dan 2 procent. Eén euro kost nu 71,4 roebel, tegenover 50 deze zomer. Sinds begin dit jaar verloor de roebel tegenover de euro 37 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud