Nasdaq duikt drie procent en zit in berenmarkt

©Bloomberg

Facebook, Amazon, Apple en Google verloren dit najaar collectief dik 1.000 miljard dollar beurswaarde.

Herinnert u zich die wonderlijke zomer van 2018? Nasdaq sloopte duizendtallen alsof het tientallen waren en zowel Apple als Amazon mochten zich de eerste '1 trillion dollar companies' noemen. 

Het najaar was heel wat minder. Nasdaq  dook vrijdag 3 procent lager naar 6.333 punten. Daarmee noteert de vol technologiereuzen gepropte beursbarometer nu 22 procent onder zijn piek van 29 augustus, 8.110 punten. Ook de Nasdaq zit zo in een berenmarkt

De uitschuiver moet natuurlijk gezien worden tegen de stratosferische rally die aan de piek eind augustus voorafging. Sindsdien heeft heel Wall Street het moeilijk, door onrust over een vertragende economie, de impact van de handelsoorlogen en een centrale bank die vastbesloten lijkt in 2019 de rente te blijven verhogen.

Daar komt nu chaos bij in de regering-Trump na het ontslag van minister van Defensie Mattis en de vrees dat de overheid tijdelijk de deuren moet sluiten door het conflict over de begroting.

Tweets van president Trump over die 'shutdown' scherpen nog de onrust aan. De Dow Jones deelt in de brokken en koerste 1,8 procent lager op 22.438 punten. 

Sinds de zomerse piek gingen alle techreuzen zwaar onderuit: Netflix  en Apple  verloren zo'n derde van hun beurswaarde, die laatste door toenemende onrust over de slabakkende verkoop van het meest iconische consumtenproducent ter wereld, de iPhone.

1.000
Silicon Valley afgeprijsd
Beleggers achten Facebook, Apple, Amazon, Netflix en Google sinds eind augustus 1.000 miljard minder waard.

Facebook  (-30%) kwam met teleurstellende resultaten en beleeft sowieso een door schandalen geplaagd jaar. Amazon noteert na de eerdere hoge vlucht nu 31 procent onder de piek, Google-moeder Alphabet 'beperkte' de schade tot 22 procent. 

De vijf verloren sinds de piek collectief meer dan 1.000 miljard dollar beurswaarde. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud