Nasdaq koopt kwart van optiebeurs TOM

Beursplein 5, waar de Amsterdamse optiebeurs gevestigd is.

Beursgigant Nasdaq OMX heeft een participatie van 25 procent verworven in het Nederlandse handelsplatform TOM, in België actief via BinckBank. De trans-Atlantische beurs Nasdaq komt aartsrivaal NYSE Euronext zo via de achterdeur beconcurreren in Europa want de samenwerking moet leiden tot een pan-Europese beurs voor de handel in opties.

Nasdaq OMX neemt aanvankelijk een belang van 25 procent, met de optie om dit uit te breiden tot een meerderheidsbelang van 50,1 procent. Hoeveel Nasdaq voor het belang betaalt werd niet bekendgemaakt.

Het relatief jonge TOM, voluit The Order Machine, werd opgericht door onlinemakelaar BinckBank en marktmaker Optiver, als alternatief voor de Amsterdamse Optiebeurs van NYSE Euronext. Bij veel marktpartijen heerste er onvrede over de hoge tarieven van de voormalige monopolist NYSE Euronext.

Optiver was daarmee trouwens niet aan zijn proefstuk toe, want de marktmaker stond ook aan de wieg van het alternatief aandelenplatform Chi-X, dat intussen fuseerde met het Amerikaanse BATS. Intussen is BATS Chi-X het grootste aandelenplatform in Europa en zijn de tarieven voor de aandelenhandel fors gezakt.

Nasdaq OMX heeft grote plannen met zijn investering in TOM. 'De samenwerking met TOM moet leiden tot een pan-Europese beurs voor de handel in opties', zegt Hans Ole Jochumsen, de Europese topman van Nasdaq in het Nederlandse Financieele Dagblad.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud