Nasdaq overtreft bod Euronext op Noorse beurs

De beurs van Oslo. ©EPA

Nasdaq heeft met een hoger bod het initiatief van Euronext overgenomen in de biedstrijd voor de beurs van Oslo. Volgens analisten is Euronext nog lang niet uitgeteld.

Nasdaq is bereid 152 Noorse kronen (15,6 euro) per aandeel neer te tellen voor de overname van de Noorse Oslo Børs, 5 procent meer dan wat Euronext ervoor wil betalen. Nasdaq stelt wel als voorwaarde dat minimaal 90 procent van de aandeelhouders het bod moet accepteren. 

Twee aandeelhouders die samen 35,1 procent van de Noorse beurs bezitten schaarden zich al achter het nieuwe bod. De raad van bestuur van de Noorse beurs heeft unaniem beslist de aandeelhouders te adviseren het bod van Nasdaq te accepteren en het bod van Euronext te weigeren. 

Volgens analist Ron Heijdenrijk van ABN AMRO is hiermee de strijd allerminst beslecht. 'Euronext bezit nu al 5,3 procent van de aandelen en nog eens 45,2 procent van de aandeelhouders heeft het eerdere Euronext bod onomkeerbaar aanvaard. Hierdoor heeft Euronext controle over 50,5 procent van de aandelen. Het bod van Nasdaq is conditioneel op het verkrijgen van minimaal 90 procent. Zolang zij hieraan vasthouden is Nasdaq afhankelijk van de aandelen die Euronext controleert'. 

Geen hoger bod 

Heijdenrijk vindt het niet vanzelfsprekend dat Euronext nu nog eens een hoger bod zal uitbrengen. ‘De raad van bestuur van Oslo Børs heeft al aangegeven dat hij het bod van Nasdaq steunt, ongeacht of er nog een hoger bod komt. Daarbij heeft Euronext al meer dan de helft van de aandelen in handen, dus is het niet nodig extra aandelen te proberen verwerven via een eventueel hoger bod’. 

Volgens de ABN AMRO-analist kan de overheid uiteindelijk de knoop doorhakken. 'De Noorse financiële autoriteit zou eventueel een van de twee biedingen kunnen blokkeren, of allebei goedkeuren'. 

Alternatieven voor Euronext 

Mocht Euronext de biedingenstrijd verliezen, dan zal de beurs volgens de aandelenspecialist nog genoeg andere overnamekandidaten hebben. 'Ze kan haar pijlen richten op de Spaanse beurs Bolsa de Madrid (BME). Een andere optie is om de Griekse beurs in Athene (ATHEX) over te nemen. Andere overnamekandidaten zijn de Oostenrijkse Wiener Börse, de beurs in Warschau (WSE) en het Zwitserse Six Swiss Exchange'. 

Euronext is al actief in België, Frankrijk, Nederland, Portugal en Ierland. Nasdaq heeft als enige van de twee beurzengroepen al een aantal beurzen in de Scandinavische landen. Zo bezit de Amerikaanse technologiebeurs nu al de beurzen van Denemarken, Finland en Zweden. 

Het aandeel van Oslo Børs won woensdag 4,1 procent naar 152 Noorse kronen. 

Nasdaq is bereid 152 Noorse kronen (15,6 euro) per aandeel neer te tellen voor de overname van de Noorse Oslo Børs, 5 procent meer dan wat Euronext ervoor wil betalen. Nasdaq stelt wel als voorwaarde dat minimaal 90 procent van de aandeelhouders het bod moet accepteren.

Twee aandeelhouders die samen 35,1 procent van de Noorse beurs bezitten schaarden zich al achter het nieuwe bod. De raad van bestuur van de Noorse beurs heeft unaniem beslist de aandeelhouders te adviseren het bod van Nasdaq te accepteren en het bod van Euronext te weigeren.

Volgens analist Ron Heijdenrijk van ABN AMRO is hiermee de strijd allerminst beslecht. 'Euronext bezit nu al 5,3 procent van de aandelen en nog eens 45,2 procent van de aandeelhouders heeft het bod onomkeerbaar aanvaard. Hierdoor heeft Euronext zo goed als zeker 50,5 procent van de aandelen te pakken. Met zijn eis om 90 procent te willen verwerven zegt Nasdaq eigenlijk dat het de aandelen van Euronext ook wil hebben.'

Geen hoger bod

Heijdenrijk verwacht niet dat Euronext nu nog eens een hoger bod zal uitbrengen. ‘De raad van bestuur van Oslo Børs heeft al aangegeven dat hij het bod van Nasdaq steunt, ongeacht of er nog een hoger bod komt. Daarbij heeft Euronext al meer dan de helft van de aandelen in handen, dus is het niet nodig extra aandelen te proberen verwerven via een eventueel hoger bod.’

Volgens de ABN AMRO-analist gaat de overheid uiteindelijk de knoop doorhakken. 'Ik verwacht dat uiteindelijk de Noorse financiële autoriteit een van de twee biedingen zal blokkeren'.

Alternatieven voor Euronext

Mocht Euronext de biedingenstrijd verliezen, dan zal de beurs volgens de aandelenspecialist nog genoeg andere overnamekandidaten hebben. 'Ze kan haar pijlen richten op de Spaanse beurs Bolsa de Madrid (BME). Een andere optie is om de Griekse beurs in Athene (ATHEX) over te nemen. Andere overnamekandidaten zijn de Oostenrijkse Wiener Börse, de beurs in Warschau (WSE) en het Zwitserse Six Swiss Exchange'.

Euronext is al actief in België, Frankrijk, Nederland, Portugal en Ierland. Nasdaq heeft als enige van de twee beurzengroepen al een aantal beurzen in de Scandinavische landen. Zo bezit de Amerikaanse technologiebeurs nu al de beurzen van Denemarken, Finland en Zweden.

Het aandeel van Oslo Børs won woensdag 4,1 procent naar 152 Noorse kronen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud