Nasdaq viert feestdag met 'tweede dotcompiek'

Nasdaq is rijk gestoffeerd met bedrijven als Zoom, Microsoft, Netflix en Amazon, die in virustijden floreren ©Photo News

De techeuforie op Wall Street is nu groter dan bij de dotcompiek van 2000, leert alvast één barometer. Is dit een zeepbel?

Nasdaq zet voor the 'Fourth of July', de Amerikaanse nationale feestdag, de recordjacht in 2020 onverdroten voort. Een hausse die nu zelfs een mijlpaal doet sneuvelen. De beleggersgekte voor alles wat technologie is, is nu zelfs groter dan bij de piek van de dotcomzeepbel in 2000.

Dat leert toch één graadmeter, die de informatieleverancier Bloomberg bijhoudt. Het gaat om vrij eenvoudige graadmeter die de korf steraandelen van Nasdaq, de Nasdaq100, afzet tegen de populairste brede Wall Street-korf, de S&P500 (zie grafiek).

Die barometer noteerde donderdagavond aan 3,3. En dat is nipt beter dan de 3,29 op 10 maart 2000, de vorige piek van de dotcomgekte op Nasdaq. Nasdaq100 noteert dit jaar tot nog toe met een winst van 18 procent, terwijl de S&P500 nog altijd tegen 3 procent verlies aankijkt. Wat - gelet op het feit dat de Amerikaanse economie na de langste expansie ooit in een recessie is gesukkeld - nog altijd een opmerkelijke prestatie is.

Nasdaq zit echter vol technologiebedrijven die niet alleen goed weerstand bieden tegen de coronacrisis, maar zelfs floreren. Denk aan Zoom Video , het best presterende aandeel in de Nasdaq100 met 285 procent (!) winst. 'Zoomen' is tijdens de pandemie voor het leger thuiswerkers uitgegroeid tot een werkwoord.

Ook Microsoft (+31%) floreert als aanbieder van thuiswerkoplossingen als Skype en Teams. Tijdens de lockdown bleek Netflix onmisbaar als vertier, Amazon was dat evenzeer om met één muisklik de boodschappen te doen.

Geen bubbel

'Je kan niet echt spreken van een bubbel van de technologieaandelen. Ik vind de koersen min of meer verantwoord', zegt Philippe Gijsels, de hoofdstrateeg van BNP Paribas Fortis. 'De technologiebedrijven boeken veel winst. De gemiddelde koers-winstverhouding van de aandelen op Nasdaq bedraagt nu 25, tegenover 40 in 2000.'

Gijsels voegt eraan toe dat de winst van de techbedrijven 'in verhouding' is tot hun beurskoers. 'In 2000 waren de technologiebedrijven goed voor 34 procent van de S&P500-index, hoewel hun aandeel in de winst slechts 18 procent bedroeg. Nu zijn de techbedrijven goed voor 26 procent van de waarde van de S&P500-index en bedraagt hun aandeel in de winst 24 procent.'

Hoe duurzaam zijn de winsten van de techbedrijven?
Philippe Gijsels
Hoofdstrateeg BNP Paribas Fortis

Dat betekent niet dat er geen risico is. 'Hoe duurzaam zijn de winsten van de techbedrijven?', vraagt Gijsels. 'Wat gebeurt er als de Democraat Joe Biden wordt verkozen tot president en hij de techbedrijven meer reguleert?'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud