Nederlands beurshuis Kempen komt naar België

©Hollandse Hoogte / Harold Versteeg

Kempen stelt een analistenteam samen om vanuit Antwerpen Belgische aandelen op te volgen. Het Nederlandse beurshuis springt net als Berenberg in het gat dat de Belgen achterlieten.

Kempen heeft al twee ervaren en bekende analisten overtuigd om naar het Nederlandse beurshuis over te stappen: Emmanuel Carlier (gespecialiseerd in telecom) en Matthias De Wit (financiële diensten). Ze komen over van respectievelijk ING België en KBC Securities. Het Belgische Kempen-team zal nog vervolledigd worden met een tweetal junior analisten. Dat vernam De Tijd van meerdere bronnen.

Kempen & co

In 1903 start Arines Kempen een effectenbedrijf.

Het beurshuis Kempen gaat in januari 2007 op in de privaatbankier Van Lanschot.

Kempen vaart binnen Van Lanschot een onafhankelijke koers. In mei dit jaar werd Kempen toegevoegd aan de bedrijfsnaam. Van Lanschot Kempen heeft een beursnotering in Amsterdam.

Kempen & Co heeft kantoren in Amsterdam, New York en binnenkort Antwerpen.

Waarom opent het discrete Kempen - eigendom van de privaatbankier Van Lanschot - een kantoor in Antwerpen? ‘Uitpakken met een lokale aanwezigheid in Amsterdam en in Antwerpen kan een troef zijn tegenover Londense beleggers. En het is gemakkelijker om Belgische analisten aan te trekken als die niet naar Amsterdam moeten pendelen’, zegt een waarnemer.

Kempen heeft een aantal moeilijke jaren gekend, waarin sleutelfiguren vertrokken. ‘Er was een leegloop onder de analisten. Blijkbaar heeft Kempen nu een nieuwe drive gevonden’, zegt een bron.

Kempen is niet de enige buitenlandse bank die de forcing voert in België. Begin dit jaar begon een team van vier Berenberg-analisten kleine en middelgrote bedrijven uit de Benelux op te volgen. Dat team werd sindsdien uitgebreid. De Duitse zakenbank, die voor 12 procent in handen is van de holding Bois Sauvage, wil elke maand een nieuw Belgisch aandeel opvolgen.

De werkwijze van Berenberg staat wel haaks op die van Kempen. Bij Berenberg moeten alle analisten in Londen zitten. ‘We zijn overtuigd van de kruisbestuiving als alle analisten samenzitten. Zo zijn we in staat om Kinepolis goed af te zetten tegenover de Britse branchegenoot Cineworld’, zegt een bron bij Berenberg.

Het Beneluxteam van Berenberg spoort geregeld naar België om er bedrijven te ontmoeten. Zo vond onlangs een lunch met tientallen Belgische bedrijven in Knokke plaats.

Krimpende markt

De opmars van Kempen en Berenberg komt op een moment dat iedereen weet dat de markt zal krimpen. Het globale researchbudget van Europese beleggers is de voorbije acht jaar bijna gehalveerd, van ruim 8 naar minder dan 5 miljard euro. En dan moet MiFID 2 nog komen: de Europese beleggersrichtlijn die vanaf januari 2018 bepaalt dat beheerders voortaan apart moeten betalen voor research. 

Leegloop bij KBC Securities

Met het vertrek van bankenanalist Matthias De Wit houdt de leegloop bij KBC Securities, het grootste Belgische beurshuis, aan. Dirk Verbiesen, medeverantwoordelijk voor de aandelenresearch en gespecialiseerd in bouw en oliediensten, stapte deze zomer over naar de Nederlandse fondsbeheerder Evaluation Capital. Vastgoedspecialist Koen Overlaet-Michiels trok naar de vastgoedmakelaar CBRE en biotechanalist Michaël Vlemmix zet zijn loopbaan verder bij de investeringsmaatschappij Gimv.

Midden vorig jaar was er ook al een vertrekgolf bij KBC Securities. Onder meer steranalist Jan De Kerpel en hoofd fusies en overnames Els Degroote stapten toen op. Biotechspecialist De Kerpel trok (toen al) naar Kempen en Degroote naar consultant EY. Daarvoor was zakenbankier Erik De Clippel al verhuisd naar Degroof Petercam en had Koen Hoffman, de CEO van KBC Securities, de deur achter zich dichtgetrokken om over te stappen naar de Gentse vermogensbeheerder Value Square. Hij is daar eveneens CEO.

Het onderzoek mag niet meer gratis verkregen worden in ruil voor het plaatsen van orders. ‘Niemand weet precies wat de gevolgen zullen zijn. Het is wel zeker dat zwaar gevochten zal worden voor een plekje op de lijst. Wie zich niet kan onderscheiden, zal verdwijnen.’

Het is voor de beurshuizen zaak zich goed te positioneren. ‘Niemand kan zo goed een aandeel als Sioen bij Londense beleggers plaatsen als Berenberg’, getuigt een fondsbeheerder. Kempen wil zich onderscheiden door te focussen op een beperkt aantal sectoren: telecom, financiële diensten, vastgoed/infrastructuur en biotechnologie. Jan De Kerpel (ex-KBC Securities) werd onlangs gepromoveerd tot chef van de biotechpoot. Kempen kwam de voorbije jaren vaak in het nieuws met extreme (verkoop)adviezen. In september 2013 zag het als een van de eerste beurshuizen onheil bij de beursster Thrombogenics. De ‘sell’-adviezen zetten weleens kwaad bloed bij de bedrijven.

Staat de Europese markt vanaf 2018 voor een shake-out, dan heeft de Belgische markt die de voorbije tien jaar al gekend. De Belgische grootbanken vonden na de kredietcrisis aandelenresearch niet meer prioritair. BNP Paribas Fortis en Dexia/Belfius zijn al lang gestopt met het pennen van analyses om orders te genereren. Met de fusie van Degroof en Petercam verdween op slag een analistenteam.

‘Onderschat ook niet het vertrek van Marc Janssens (ex-Petercam, nu Baltisse) en Koen Hoffman (ex-KBC Securities, nu Value Square, zie kader). Ze waren de grootste dealmakers in België. Hun vertrek uit de sector heeft bijgedragen tot het gat waar wij in zijn gesprongen’, zegt een anonieme bron.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud