Advertentie

Nederlandse beleggerswaakhond eist uitleg voor koersexplosie Fastned

©ANP

De VEB vreest dat de beurzenuitbater Euronext bij het debuut van de laadpalenspecialist zondigde tegen haar eigen minimumregels voor verhandelbaarheid.

De Nederlandse beleggersvereniging VEB vraagt Euronext om opheldering over het op zijn zachtst gezegd bewogen beursdebuut van Fastned  . De uitbater van snellaadpalen voor elektrische auto's vervijfvoudigde vrijdag bij het Amsterdamse debuut: de slotkoers beliep 52,99 euro, tegenover een intekenprijs van 10 euro. 

De VEB stipt aan dat de beleggersinteresse voor de eerste notering nochtans niet bijster groot was, zeker omdat de geplande emissie van nieuwe aandelen in combinatie met het debuut afgeblazen werd. Ze ziet in de koersexplosie eerder een teken van een te klein aanbod dan een te grote vraag. 'Ruim 80 procent van de aandelen is onder controle van Fastned-oprichter Bart Lubbers en CEO Michel Langezaal.' Lubbers is de zoon van de Nederlandse oud-premier Ruud Lubbers.

Nxchange

500
Stratosfeer
Beleggers gaven Fastned vrijdagavond een stratosferische waardering van 500 keer de jaaromzet mee.

De rest was voor de notering op Euronext verhandelbaar op de kleine Nxchange-beurs. Aangezien veel van die stukken nog niet administratief waren overgeheveld naar Euronext - een vrij complexe procedure -, vraagt de VEB zich af of de beurzenuitbater zijn eigen regels wel gevolgd heeft: minstens 5 procent van de uitstaande aandelen moet vrij verhandelbaar zijn. 

Op de tweede beursdag tuimelt Fastned 16 procent naar 44,50 euro. Wat nog altijd een verviervoudiging is tegenover de intekenprijs. 

Fastned telt 50 werknemers en kantoren in Amsterdam, Keulen, Londen en Gent. Vorig jaar draaide de groep 6,3 miljoen euro verlies op 1,6 miljoen euro omzet. Op basis van de slotkoersen van vrijdag waardeerden beleggers Fastned op 780 miljoen euro, bijna 500 keer de jaaromzet. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud