opmerkelijk

Negatieve rente bereikt Deense spaarder

©BLOOMBERG NEWS

De Deense Jyske Bank rekent voortaan een strafrente aan vanaf 100.000 in plaats van 1 miljoen euro.

De negatieve rente heeft nu ook de 'gewone' spaarder bereikt, toch in Denemarken. Jyske Bank, de derde bank van het land, kondigde vandaag aan dat spaarders vanaf 750.000 kronen (100.000 euro) de strafrente van 0,75 procent betalen.

Wie by Jyske bijvoorbeeld omgerekend 200.000 euro op de spaarrekening heeft staan, betaalt voortaan per jaar 750 euro. Eerder was de negatieve rente maar van toepassing vanaf 7,5 miljoen kronen (1 miljoen euro). 

We moeten de factuur met een aantal klanten delen
Anders Dam
CEO Jyske Bank

De beslissing volgt op de nieuwe renteknip van de Deense centrale bank. Die verlaagde vorige week de rente die banken voor hun surpluscash betalen tot minus 0,75 procent. Dit in reactie op de Europese Centrale Bank, waar voorzitter Mario Draghi de depositorente tot minus 0,5 procent bijknipte

Denemarken is de 'pionier' van de subzero: de centrale bank duwde als eerste in de wereld de depositorente er al midden 2012 onder nul, de ECB volgde midden 2014. 'Door de rentebeslissing van vorige week verliezen we nog meer geld', zegt CEO Anders Dam. 'We moeten de factuur met een aantal klanten delen'. Dam verwacht niet snel beterschap: hij verwacht nog een jaar of acht negatieve rentes. 

Is Danmarks Nationalbank de pionier bij de centrale banken, dan is Jyske dat bij de commerciële banken. Sinds deze zomer worden klanten er betaald om een woonkrediet af te sluiten. Dat is in België niet aan de orde.

Symboolstrijd

In België houden politici vast aan de minimum spaarrente van 0,11 procent. Verzet dat grotendeels symbolisch is: doordat de inflatie ver boven dat minimum uitstijgt, verliezen de Belgen jaarlijks zo'n 4 miljard koopkracht op de de 280 miljard die er collectief op de spaarboekjes staat.

Anders gesteld: wie hier 200.000 euro op de spaarboek heeft moet weliswaar zijn bank (nog) geen parkeergeld betalen, maar verliest wel elk jaar zo'n 2.800 euro koopkracht. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud