Advertentie

New York wil bitcoin-handel aan banden leggen

De gebroeders Winklevoss tijdens de hoorzitting in New York - Foto Reuters ©REUTERS

De staat New York wil gesjoemel met bitcoins de wereld uit helpen door bedrijven die in de virtuele munt handelen meer aan banden te leggen. Benjamin Lawsky, de voorzitter van de New Yorkse financiële waakhond, overweegt speciale licenties in te voeren voor bedrijven die met de bitcoin werken.

Dat liet de voorzitter van het New York State Department of Financial Services verstaan tijdens een tweedaagse hoorzitting over de virtuele munt. De timing van die hoorzitting was nagenoeg perfect. De bitcoin kwam deze week nog negatief in het nieuws door een fraudeschandaal rond Charlie Shrem, een belangrijke entrepreneur in het wereldje. 

Shrem werd deze week gearresteerd omdat hij ervan verdacht wordt aanzienlijke sommen geld te hebben witgewassen via zijn startup Bitinstant. De affaire is ook pijnlijk voor de Winklevoss-broers. De tweeling, vooral bekend omdat ze claimen dat ze Facebook hebben bedacht, hadden immers 1,5 miljoen dollar geïnvesteerd in Bitinstant.

Maar volgens Lawsky moet het dus de prioriteit van de regulator zijn om dat soort witswaspraktijken de wereld uit te helpen. 'Als toezichthouders de keuze hebben om witwaspraktijken te bestrijden of om verdere innovatie mogelijk te maken, gaan we eerst die wanpraktijken aanpakken', zei Lawsky daarover.

Een boodschap die maar lauw werd onthaald door de bitcoin-ondernemers die aan de hoorzitting deelnamen. Zij vrezen dat extra regelgeving de ontwikkeling van nieuwe initiatieven rond bitcoin zal tegenhouden. Ook de Winklevoss-broers toonden zich tijdens de hoorzitting sceptisch ten opzichte van Lawsky's voorstel. 

'Niet dat iemand zou ontkennen dat de bitcoin-wereld te vergelijken is met het Wilde Westen', viel te horen tijdens de hoorzitting. 'En het Wilde Westen trekt nu eenmaal cowboys aan. Dat er een goede sheriff komt, zou dus geen slechte zaak zijn.' Maar die sheriff mag blijkbaar niet te ijverig zijn, zeggen de Winklevossen. Te veel regulering zou de ontwikkeling van de bitcoin aan banden leggen en de creatie van jobs in deze nieuwe sector afremmen, waarschuwen ze. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud