Advertentie

Nieuw-Zeeland trekt rente opnieuw op om economie af te koelen

Adrian Orr, de gouverneur van de Nieuw-Zeelandse centrale bank. ©Bloomberg

De Nieuw-Zeelandse centrale bank verhoogt haar basisrente van 0,5 naar 0,75 procent en zegt dat nog renteverhogingen volgen. Toch daalt de Nieuw-Zeelandse dollar.

De tweede renteverhoging in twee maanden heeft vooral als doel de oververhitte economie af te koelen. 'Een brede waaier aan economische indicatoren toont aan dat de Nieuw-Zeelandse economie boven haar potentieel niveau presteert', zegt de centrale bank. Het potentieel niveau is de maximale economische activiteit die niet leidt tot een stijging van de inflatie.

De werkloosheidsgraad van 3,4 procent evenaart het laagste peil ooit.

De Nieuw-Zeelandse economie draait dus op volle toeren. De centrale bank merkt ook op dat de werkgelegenheid hoger is dan het 'maximaal houdbare niveau'. De werkloosheidsgraad bedraagt amper 3,4 procent en evenaart het laagste peil ooit.

5 procent inflatie

Volgens de centrale bank zal de inflatie in de nabije toekomst wellicht boven 5 procent stijgen. 'De stijging van de inflatie op korte termijn wordt versterkt door hogere olieprijzen, stijgende transportkosten en de impact van aanbodbeperkingen.' Maar de centrale bank maakt ook duidelijk dat ze een langere periode van hoge inflatie vreest. 'De onmiddellijke prijsschok kan leiden tot een meer algemene stijging van de prijzen.'

Daarom is de centrale bank van plan haar monetair beleid te verstrakken. Ze signaleert dat ze de rente wellicht zal verhogen naar 2 procent tegen het einde van 2022 en 2,5 procent tegen het midden van 2023.

Toch daalden de Nieuw-Zeelandse dollar en langetermijnrente na de publicatie van het rentebesluit. Sommige beleggers hadden verwacht dat de centrale bank de rente met 50 in plaats van 25 basispunten zou optrekken. De tienjaarsrente zakte van 2,59 naar 2,53 procent en de kiwidollar daalde met een half procent tegenover de Amerikaanse dollar.

De hoge huizenprijzen zijn onhoudbaar.
Nieuw-Zeelandse centrale bank

De centrale bank herhaalt dat de hoge huizenprijzen onhoudbaar zijn, maar ze verwacht een afkoeling van de huizenmarkt. 'Hogere hypothecaire rentes, aanhoudende sterke woningbouw, strakkere kredietvoorwaarden en veranderingen van de fiscaliteit zouden allemaal moeten leiden tot een matiging van de huizenprijzen op middellange termijn.' Het beleid van de centrale bank moet sinds 1 maart rekening houden met de doelstelling van de regering om betaalbare woningen na te streven.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud