Advertentie

Nieuw-Zeeland verhoogt voor het eerst in zeven jaar de rente

Adrian Orr, de gouverneur van de Nieuw-Zeelandse centrale bank. ©Bloomberg

De Nieuw-Zeelandse centrale bank heeft woensdag de rente verhoogd. Ze wil met het strakkere geldbeleid een lange periode van hoge inflatie voorkomen en zegt dat er nog renteverhogingen zullen volgen.

'Het is gepast de monetaire stimulus te verminderen om de lage inflatie te handhaven en maximale werkgelegenheid te ondersteunen', zegt de centrale bank in een mededeling. Ze verhoogt haar basisrente van 0,25 naar 0,5 procent.

De centrale bank verwacht dat de inflatie binnenkort boven 4 procent stijgt vooraleer ze zal terugvallen in de richting van de doelstelling. Ze streeft naar 2 procent inflatie op middellange termijn, maar aanvaardt een afwijking van 1 procentpunt.

De inflatie zal binnenkort wellicht boven 4 procent stijgen.
Centrale bank Nieuw-Zeeland

In de mededeling geeft de centrale bank aan dat ze een langere periode van hoge inflatie vreest. 'De kostendruk wordt hardnekkiger.' De centrale bank verwijst naar de krapte op de arbeidsmarkt. 'De inflatie wordt op korte termijn versterkt door hogere olieprijzen, stijgende transportkosten en aanvoerproblemen. Die prijsschokken dreigen te leiden tot meer algemene prijsstijgingen.'

Economisch herstel

Ook het economisch herstel rechtvaardigt volgens de centrale bank een minder soepel monetair beleid. 'Een brede waaier van economische indicatoren onderstreept dat de Nieuw-Zeelandse economie sterk presteert.' De impact van de maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus op de economische vooruitzichten is relatief beperkt.

Ten slotte hebben de hoge huizenprijzen wellicht een rol gespeeld bij de beslissing om de rente op te trekken. Het beleid van de centrale bank moet sinds 1 maart rekening houden met de doelstelling van de regering om 'houdbare huizenprijzen', dus betaalbare woningen, na te streven.

Huizenprijzen

'De centrale bank oordeelt dat het niveau van de huizenprijzen onhoudbaar hoog is. Op middellange termijn zullen nieuwbouw, een tragere bevolkingsgroei en strakkere voorwaarden voor woonkredieten de huizenprijzen afremmen. Ook de hogere hypothecaire rente, een gevolg van de afbouw van de monetaire stimulus, zal daartoe bijdragen.'

De centrale bank oordeelt dat het niveau van de huizenprijzen onhoudbaar hoog is.
Centrale bank Nieuw-Zeeland

De renteverhoging van woensdag is de eerste van een reeks. 'Een verdere afbouw van de monetair stimulus wordt verwacht', zegt de centrale bank. Economen verwachten dat de centrale bank de beleidsrente tegen eind 2022 optrekt naar 1,5 procent.

Nieuw-Zeeland is dit jaar al het vierde rijke land waar de centrale bank de rente verhoogt, na IJsland, Zuid-Korea en Noorwegen. De Bank of England kan de volgende zijn, want zij sluit een renteverhoging in november niet uit. De Amerikaanse Federal Reserve zal wellicht wachten tot eind 2022 of begin 2023 en de Europese Centrale Bank tot eind 2024.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud