Nieuwe besmettingsgolven vellen beurzen

Een coronapatiënt komt toe in een ziekenhuis in Texas. ©REUTERS

De Europese beurzen kregen een felle dreun wegens de heropflakkeringen van het coronavirus. De Bel20-index dook bijna 4 procent lager.

In België worden de coronamaatregelen meer afgebouwd, maar wereldwijd is het virus nog lang niet bedwongen. In de Verenigde Staten ligt de zogeheten R-curve, die weergeeft hoeveel mensen een besmette coronapatiënt op zijn beurt besmet, in 29 staten boven de 1. Het aantal gevallen stijgt er dus. Arizona, Texas en Californië rapporteerden zelfs een recordaantal nieuwe besmettingen. Ook in Duitsland, Zuid-Korea, Australië en Japan rukt het virus weer op, terwijl Latijns-Amerika de pandemie niet onder controle krijgt.

Analisten vrezen voor nieuwe lockdowns. De gouverneurs van Texas en Californië, de twee meest bevolkte staten van de VS, waarschuwden dat ze opnieuw meer lockdownmaatregelen kunnen invoeren om het virus te bedwingen.

IMF waarschuwt

Het Internationaal Monetair Fonds waarschuwde dat de wereldwijde economie dit jaar met 4,9 procent zal krimpen. Dat is slechter dan de eerdere raming van 3 procent. 'De steile neergang van de activiteit heeft een catastrofe voor de wereldwijde arbeidsmarkt tot gevolg', stelt het IMF. Het banenverlies zal volgens de instelling nog lang op de conjunctuur wegen.

Beleggers werden ook opgeschrikt door nieuwe handelsspanningen. De Verenigde Staten overwegen voor 3,1 miljard dollar extra invoertarieven op te leggen aan enkele Europese landen omdat die ongeoorloofde staatssteun zouden geven aan de vliegtuigbouwer Airbus. Het gaat om Duitsland, Frankrijk, Spanje en het VK. De Wereldhandelsorganisatie bestempelde de steun als 'ongeoorloofd'.

V-herstel?

De coronacijfers en de handelsperikelen veegden het goede economische nieuws van dinsdag naar de prullenmand. Toen bleek dat de Amerikaanse en Europese ondernemers veel positiever waren dan verwacht, wat de hoop op een krachtig V-herstel van de economie voedt. Maar het virus kan die hoop vlug in de kiem smoren.

De Europese beurzen zakten gemiddeld 3 procent. Vooral de coronagevoelige sectoren gingen onderuit, zoals het toerisme, de banken en de autosector. Daarnaast kregen voornamelijk de grootste aandelen zware klappen, wat erop wijst dat vooral indexmandjes werden verkocht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud