Nieuwe handelstroebelen baren Wall Street zorgen

Een vestiging van Domino's Pizza in Los Angeles ©Photo News

De beurzen in New York zetten een stap terug. Beleggers vrezen dat nieuwe Amerikaanse sancties tegen Chinese bedrijven de hervatting van de onderhandelingen kunnen bemoeilijken.

Het is de bedoeling dat de Verenigde Staten en China donderdag en vrijdag de onderhandelingen over een handelsdeal weer op hoog niveau hervatten. President Trump gaf maandag te verstaan dat belangrijke vooruitgang niet meteen moet worden verwacht.

Dinsdag raakte bekend dat Washington heeft besloten om 28 Chinese bedrijven en overheidsinstellingen sancties op te leggen. Het Witte Huis zou ook overwegen om staatspensioenfondsen te verbieden nog langer in Chinese bedrijven te investeren.

Ook Peking zou de verwachtingen rond de onderhandelingen neerwaarts hebben bijgesteld. De Chinese handelsdelegatie zou zelfs een dag vroeger dan voorzien Washington kunnen verlaten.

Het ziet er dus niet zo goed uit voor de handelsgesprekken en dat maakt beleggers bezorgd. De Dow Jones zakt 1,1 procent omstreeks uur 16.35 uur Belgische tijd. De breed samengestelde S&P500 gaat 1,3 procent lager en de Nasdaq Compositie 1,2 procent.

Bedrijven met een sterke blootstelling aan de Chinese markt staan onder druk. Bulldozerproducent Caterpillar zakt 1,7 procent en vliegtuigbouwer Boeing 2 procent. Chinese bedrijven die in New York een notering hebben zoals Alibaba (-2,55%) of Baidu (-1,3%), krijgen eveneens klappen.

Bij Boeing speelt nog iets anders mee. De Amerikaanse en de Europese luchtvaartautoriteiten zouden het op een aantal punten oneens zijn. Hierdoor zou de validering van de wijzigingen die zijn aangebracht aan de Boeing 737 MAX vertraging kunnen oplopen. Het zou daardoor langer kunnen duren eer de 737 MAX weer mag vliegen. Wereldwijd staan alle toestellen van dit type aan de grond na twee vreemde crashes kort na het opstijgen.

Pizza

Een andere daler is Domino’s Pizza . Het aandeel verloor in de vroege handel tot 6 procent maar dat verlies is intussen gemilderd tot 2 procent. De Amerikaanse multinationale pizzaketen ging met zijn derdekwartaalresultaten onder de lat door. De omzet in de VS op basis van eenzelfde aantal restaurants nam met 2,4 procent toe. Dat is de traagste groei in 15 kwartalen en minder dan verwacht (2,84%). Ook de winst per aandeel, 2,05 dollar, bleef onder de verwachting: analisten hadden gemiddeld op 2,07 dollar gerekend. Domino’s had te lijden onder groeiende concurrentie van maaltijdleveranciers en van kleine pizzeria’s.

Het bedrijf verlaagt zijn langetermijndoelstellingen en verkort ook de termijn. Tot dusver stelde Domino’s voor de komende 3 tot 5 jaar een groei tussen 3 en 6 procent in het vooruitzicht. Nu kijkt de pizzabakker maar 2 tot 3 jaar meer vooruit en maakt hij ook een onderscheid tussen de Amerikaanse restaurants en het internationale segment. Voor de VS wordt 2 tot 5 procent groei voorspeld, elders 1 tot 4 procent.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud