Nike zet Dow stevig in de plus

Nike wist de sluiting van veel van zijn 'bakstenen' winkels opvallend goed op te vangen. ©AFP

Wall Street weet de tijgersprong van dinsdag vast te houden en uit te bouwen. Met dank aan één bedrijf dat opvallend virusbestendig blijkt: Nike.

Het is in extreem volatiele tijden al een geruststellend gedachte voor beleggers dat Wall Street de tijgersprong van dinsdag - de grootste dagwinst sinds 1933 - kan vasthouden. Beleggers namen al een voorschot op het historische stimuluspakket van 2.000 miljard dollar dat het Amerikaanse Congres rond middernacht na dagen bikkelen afsloot. De Dow Jones  ging nog eens 2,4 procent hoger naar 21.200 punten. 

De klim van de Dow is vooral aan één aandeel te danken: Nike . De sportgigant trekt een sprint van 9,2 procent naar 79,01 dollar. De reden is het kwartaalrapport dat Nike dinsdag nabeurs publiceerde en dat met gevoel voor understatement geruststellend genoemd kan worden. De sportartikelenmultinational uit Oregon wist de omzet over het kwartaal tot eind februari 5 procent op te krikken tot 10,1 miljard dollar, gezuiverd voor de impact van de sterke dollar was er zelfs 7 procent groei. 

Een opmerkelijke prestatie, aangezien het eerste kwartaal getekend werd door de 'lockdown' in grote delen van China in de pogingen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. 'De verkopen in China zakten vorige kwartaal 4 procent, na 22 opeenvolgende kwartalen met minstens 10 procent groei', merkt CEO John Donahoe op. 

Nike slaagde er echter in via zijn directe online verkoopskanaal, Nike Direct, een belangrijk deel van de sluiting van de bakstenen winkels op te vangen. In China stegen de verkopen uit e-commerce met 30 procent, wreldwijd was er zelfs een stijging met 36 procent.

Donahoe zegt de Chinese 'lockdownexpertise' nu ook in Europa en Noord-Amerika te kunnen toepassen, met een snelle schakeling tussen fysieke verkopen en e-commerce. 'Nu we de eerste tekenen van herstel zien in China, is niemand beter geëquipeerd dan Nike om het huidige klimaat te navigeren', klinkt het zonder valse bescheidenheid. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud