Noorse centrale bank plant als enige renteverhoging

Oystein Olsen, de gouverneur van de Noorse centrale bank. ©EPA

De Noorse centrale bank zegt dat ze in juni wellicht de rente zal optrekken.

Terwijl de centrale banken van de meeste ontwikkelde landen een afwachtende houding aannemen of neigen naar een renteverlaging vaart Norges Bank een andere koers. 'De huidige beoordeling van de vooruitzichten en risico's suggereert dat we de beleidsrente in juni wellicht verhogen', zegt gouverneur Oystein Olsen.

De basisrente van de Noorse centrale bank bedraagt 1 procent en stijgt volgend maand bijna zeker naar 1,25 procent. Norges Bank heeft het voorbije jaar al twee keer haar monetair beleid verstrakt: een eerste keer in september vorig jaar en opnieuw in maart.

De benutting van de productiecapaciteit is wat hoger dan normaal.
Noorse centrale bank

Er zijn verscheidene redenen waarom de centrale bank de rente wil optrekken. 'De benutting van de productiecapaciteit is wat hoger dan normaal', zegt Norges Bank. Met andere woorden, de Noorse economie draait op volle toeren. Bovendien is de inflatie te hoog. 'De onderliggende inflatie is een beetje hoger dan de doelstelling van 2 procent.' De kerninflatie steeg in maart onverwacht naar 2,7 procent.

VS en eurozone

De Noorse centrale bank is de enige van een ontwikkeld land die voor de nabije toekomst een renteverhoging plant. Verscheidene centrale banken hebben begin dit jaar de in het vooruitzicht gestelde renteverhogingen in de koelkast gezet, omdat de groei- en inflatieverwachtingen zijn gedaald. De centrale banken van de VS, de eurozone en Japan plannen geen aanpassing van de rente voor het einde van 2019.

Een Zweedse of Britse renteverhoging is niet helemaal uitgesloten, maar zeker niet voor morgen. De Zweedse Riksbank zei eind april dat ze de geplande renteverhoging wellicht uitstelt tot eind 2019 of begin 2020. De Bank of England wacht op meer duidelijkheid over de brexit.

Intussen heeft de Nieuw-Zeelandse centrale bank haar monetair beleid versoepeld. Zij verlaagde woensdag haar basisrente van 1,75 naar 1,50 procent, omdat de inflatie lager is dan de doelstelling. De Australische centrale bank besliste onverwacht de rente niet te verlagen. Maar dat is wellicht uitstel, geen afstel. Economen verwachten een Australische renteverlaging in het derde kwartaal.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect